Skip to main content
 • Winter Woodstock der Blasmusik!

  In het schilderachtige Brixen im Thale, omringd door besneeuwde bergtoppen, vond jaarlijks een prachtig evenement plaats: Winter Woodstock der Blasmusik. Samen met Gerwin ben ik hier naar toe getogen. 1000 km heen en 1000 km terug.

  Van heinde en ver kwamen de meest fantastisch kapellen hier naar toe. Gerenommeerde kappelen als Der Kaiser Musikanten, Der Schlenkerer tot aan Berthold Schick und seine Allgäu 6. Drie dagen lang genieten. Echt fantastisch.

  Waar in het Noorden van Nederland deze muziek vooral door de oudere generatie alom geprezen wordt, is het daar de jeugd die deze muziek vooral waardeert, er wordt volop meegedanst en meegezongen, waar deze muziek uiteindelijk ook voor is. Schitterend om te zien en om mee te maken.

  Zondagochtend was het welbekende Frühschoppen, ouders met kinderwagens, kleine kinderen die vrolijk rondhuppelen op de ritme van de muziek en grootouders, die genietend van een gebraden kip en een halve liter bier, het allemaal vrolijk aanschouwen. Vanaf jongs af aan worden ze ermee groot gebracht. Het zit hun in de genen.

  Wij als Dorfplatz Musikanten weten dat deze muziek ons vrolijk maakt. Elke repetitie en optreden genieten wij van deze prachtige muziek. Helaas valt deze muziek bij de jongeren niet echt in de smaak, zij genieten van Joost Klein en zijn lied Europapa. Ook goed natuurlijk. Maar Europapa op zijn Egerlands zou natuurlijk fantastisch zijn.

  Groet,

  Roel


  April 2024

  Heeft u het laatste nieuwtje over ons al gehoord?

  Inmiddels zijn we ook bekend van tv!Opname Omrop Fryslân 2

  HEA! De Eastenrykske bergen yn Noardwâlde

  Vrijdagavond 1 maart j.l zijn we namelijk gefilmd door een gezelschap van Omrop Fryslân, om een reportage te maken voor het tv programma “Hea!”  Hoe leuk is dat!!

  Op onze vaste oefen locatie in Oldeberkoop konden we niet terecht en daarom zijn we uitgeweken naar een ruimte in Noordwolde. Voor deze speciale gelegenheid hebben we de kapelkleding aangetrokken want we willen natuurlijk wel zo goed mogelijk voor de dag komen op tv!

  Zo bijzonder om dit een keertje mee te maken. De cameraploeg is ongeveer een uurtje bij ons geweest voor het filmen van de muziek en het interviewen van de leden.

  Ik zal niet te veel verklappen wat er gezegd is, dit mogen jullie zelf bekijken in het filmpje (zie link) Wij waren ook benieuwd naar het stukje in Hea wat we op 14 maart al konden bewonderen.

  HEA! De Eastenrykske bergen yn Noardwâlde https://www.omropfryslan.nl/fy/nijs/16357128/hea-de-eastenrykske-bergen-yn-noardwalde #omropfryslan

  Wij zien jullie graag bij het volgende concert op zondag 14 april in Havelte.Opname Omrop Fryslân 1

  Wie weet kunnen we het er dan nog even over hebben. Fijne paasdagen!

  Groetjes Famke en Fimke


  Maart 2024

  Deze keer… wist u dit?

  In onze kapel zitten ruim 20 muzikanten. Van onze kapelmeester Benny weten de meeste mensen wel dat hij beroepsmuzikant is bij de KMK Johan Willem Friso. Maar wist u dat hij naast onze kapel nog een aantal Egerländer kapellen leidt? U zou voor de aardigheid eens moeten kijken bij het blaaskapellenfestival in Steenwijk hoe hij nauwelijks tijd voor pauze heeft en zich van de ene naar de andere kapel haast.

  Hij is niet de enige die zijn energie over meerdere muziekgezelschappen verdeelt. Heel veel muzikanten in onze kapel zijn ook ergens anders muzikaal actief. En eentje is zelfs ook een professioneel muzikant met eigen orkesten en koren.
  Een kleine opsomming (en we vergeten hier vast wel iets in het rijtje…) waar onze muzikanten te vinden zijn:

  - Brassband Advendo Diever
  - Seniorenorkest Drenthe
  - De Wulpkapel
  - De Koepelbloazers
  - Quatre Brass
  - De Rohrkapel
  - Harmonie Wolvega
  - De Bonkenbargkapel
  - Euterpe Beetsterzwaag
  - De Polka Bandits

  U ziet het al: muziek in verschillende stijlen, maar toch staan er ook veel kapellen tussen. Bent u dus ergens bij een concert dat niet van ons is en u denkt een bekend gezicht tussen de muzikanten te zien? Grote kans dat het klopt. Onze muzikanten zijn van alle markten thuis 😊.

  Hartelijke groeten van de gezusters Femke en Famke Blazer


  Februari 2024

  Jubileumconcert – 15 jaar Die Dorfplatzmusikanten

  Wat een ervaring was dat! Voor een meer dan bomvolle zaal speelden wij op 21 januari ons jubileumconcert. De stoelen werden van zolders en uit kelders aangesleept om zoveel mogelijk mensen een zitplaats te geven. De sfeer zat er vanaf het eerste moment goed in. Jubileumconcert 2024 foto 007De 250 mensen in de zaal waren enthousiast en wij als muzikanten hadden er natuurlijk zin in om ons programma te spelen.

  Dat was nog niet alles, want speciaal voor dit concert werkten we samen met het Berkoper Popkoor. We wisselden elkaar na een aantal nummers af. Wij beten het spits af en speelden een aantal nummers. Daarna zong het koor een aantal nummers. In de zaal werd dit goed ontvangen, voor het publiek was er een mooie afwisseling. In de pauzes kon het publiek genieten van foto’s van de afgelopen 15 jaar.

  In het laatste blok kreeg de samenwerking tussen kapel en koor nog een extra dimensie; dit blok speelden/zongen we samen. Ook het publiek had de kans om mee te zingen en voor diegenen die niet zo tekstvast waren, was via een scherm de tekst te volgens. Uit volle borst zongen de mensen mee.
  Na de laatste toegift ging waarschijnlijk iedereen, publiek, koor en kapel, met de laatste melodieën nog in het hoofd weer naar huis. Voor ons, de muzikanten, was het in elk geval een Jubileumconcert 2024 foto 006onvergetelijke belevenis.

  Iedereen die hier aan mee heeft gewerkt of aanwezig is geweest; hartelijk bedankt voor de geweldige ervaring!

  Femke Blazer


  januari 2024

  Wij wensen alle lezers van het blog, fans en vrienden van de kapel de beste wensen voor 2024!

  Het begin van een nieuw jaar is een mooi moment om terug te kijken naar wat er in het afgelopen jaar allemaal is gebeurd. Een kleine greep uit 2023 vindt u hier.

  Wist u dat:

  • onze kapel ‘Die Dorfplatzmusikanten’ afgelopen jaar 15 jaar bestond?
  • wij bijna elke maand in het afgelopen jaar één of meer optredens hebben verzorgd?
  • er nieuwe foto’s van de kapel zijn gemaakt die u op deze website kunt vinden?
  • met deze nieuwe foto’s ook nieuw Pr-materiaal is gemaakt?

  Natuurlijk was dat niet alles; u bent van harte uitgenodigd door de website te bladeren en terug te kijken naar afgelopen jaar.

  In dit nieuwe jaar vieren wij ons jubileum nog één keer met trouwe en liefst ook nieuwe bezoekers. Op zondag 21 januari geven wij een jubileumconcert in Oldeberkoop. U heeft het al op onze website kunnen lezen: Wie jarig is trakteert! Dat betekent dat het jubileumconcert gratis toegankelijk is voor iedereen. Het belooft een gezellige middag te worden, waarin wij samenwerken met het Berkoper popkoor. Het concert begint om 14.00 uur in het MFA.

  Graag tot ziens op 21 januari!

  Femke Blazer


  December 2023

  November was voor ons een maand met leuke optredens. Op 11 november speelden wij op het blaaskapellenfestival in Steenwijk, het ‘Fest der Blasmusik’. Er deden maar liefst 24 kapellen mee aan dit festival. Voor de luisteraar was er voortdurend keuze uit één van de vijf podia waar een kapel musiceerde. Wij hebben twee keer een optreden van een half uur gegeven voor enthousiast publiek. Naast het spelen is het voor ons als muzikanten ook leuk om naar de andere kapellen te kijken en te luisteren. Al met al een gezellige dag. 

  Eind november was er een concert in Donkerbroek. Het was een koude en gure zondagmiddag en binnen in de zaal was het gezellig warm. Het publiek genoot van onze polka’s en walsen en er werd actief meegeklapt en ‘geschunkelt’. 

  Ook in december staat er voor ons nog wat op de planning; op 10 december zijn we te gast bij Tuindorado in Drachten. We spelen tussen 14 en 17 uur en geven daarmee een gezellige sfeer aan de kerstmarkt.

  En uw laatste kans in 2023 om ons te beluisteren is in Oldeberkoop op 22 december. We spelen tijdens de lichtjesavond. Houd onze website in de gaten voor de precieze tijd en locatie. 

  Graag tot ziens en we wensen u een gezellige decembermaand! 

  Femke Blazer


  November 2023

  Jubileum!

  Dit jaar bestaan Die Dorfplatzmusikanten 15 jaar! Een handvol muzikanten is sinds de oprichting al lid. Een mooie aanleiding om twee muzikanten van het eerste uur aan het woord te laten.

  Sipke en Jaap, beiden enthousiast flügelhornspeler, zijn in het oprichtingsjaar bij de kapel gekomen. Sipke hoorde via een kennis dat er een nieuwe kapel werd opgericht en Jaap zat bij de Klaeterjaegers in Elsloo die in 2007 ter ziele gingen. Hij hoorde via via dat er een nieuwe kapel in oprichting was zodat hij meteen weer muziek kon maken bij de nieuwe Dorfplatzmusikanten.

  In het begin heeft Sipke veel reclame voor de club gemaakt om wat naamsbekendheid te krijgen en Jaap voegt toe dat daarna de officiële oprichting ook snel geregeld was. Hij herinnert zich nog dat er bij een optreden in Donkerbroek kledingmaten zijn genomen en vlak daarna kregen alle heren een broek. Toen de eerste kapelkleding er was, zijn er ook al snel foto’s gemaakt en dat zou in eerste instantie buiten gebeuren, maar de regen kwam in bakken naar beneden. Daarom is er toen een binnenfoto gemaakt met een bijzondere achtergrond.

  De heren blikken terug op de muzikale ontwikkeling van de kapel. Jaap vindt wel dat we beter zijn geworden in de loop der jaren. Sipke ziet dat we een grotere kapel met meer muzikanten zijn inmiddels, dat maakt verschil. Ook het feit dat we een andere kapelmeester hebben brengt verandering, dan komt er een andere manier van spelen.Jaap en Sipke 2018
  En als je terugblikt, dan kun je ook een voorzichtige blik op de toekomst werpen. Jaap merkte dat hij minder makkelijk kon spelen en daarom heeft hij zich ook bij andere kapellen aangemeld. Hij speelt nu bij 3 kapellen om zijn muzikale niveau op peil te houden en hij merkt dat door het vele blazen zijn klank wel beter op niveau blijft. Sipke heeft wel wat zorgen over de toekomst want we zijn met z’n allen toch best wel op een bepaalde leeftijd. De vraag is of er jongere aanwas bijkomt, want dat is wel belangrijk voor het vervolg van de kapel. Jaap vult aan dat ook ons publiek grotendeels een bepaalde leeftijd heeft.

  Eén van de hoogtepunten in die 15 jaar is toch wel dat we naar Kessenich in België gingen, dat was prachtig vertelt Jaap. Voor Sipke was de reis naar en het optreden in Italië echt een belevenis. Dat was nieuw voor ons. Er zaten wel 1000 mensen in het publiek uit allerlei landen. Mensen stonden op de tafels en waren enthousiast, dat was echt geweldig. Jaap vult nog aan dat hij het fijn vindt dat we veel concerten geven. Vroeger bij bijvoorbeeld de harmonie had je 2-3 concerten per jaar waar je dan lang naar toe werkte. Nu hebben we met de kapel veel vaker een concert en dat geeft energie.

  Al met al twee enthousiaste leden aan het woord die de afgelopen 15 jaar kort voor ons samengevat hebben. Op naar het jubileumconcert op zondag 21 januari in het MFA in Oldeberkoop. Graag tot ziens! Jong publiek ook van harte welkom 😉.

  Femke Blazer


  Oktober 2023

  Het concertseizoen is weer begonnen! 

   

  Zaterdag 30 september stond het eerste concert van dit seizoen op onze agenda. In De Skans in Gorredijk speelden wij op uitnodiging van de vereniging van ouderen Gorredijk e.o. twee uur lang onze Egerländer marsen, polka’s en walsen. 

  Het publiek genoot en wij genoten ook. De sfeer was ongedwongen, men dronk een kopje koffie en wij deden vanaf het podium ons best om er iets moois van te maken.
  Op ons programma staan een paar nieuwe nummers naast andere vertrouwde stukken. Het was een prima mix om het publiek een paar onbezorgde uurtjes te geven. 

  Deze maand treden wij nog twee keer op, namelijk op 15 oktober in Hemrik en op 29 oktober in Hardegaryp. Graag tot ziens tijdens (één van) deze concerten!  

  Femke Blazer


  September 2023

  Vlak voor de zomer sloten we af met een open repetitie in Oldeberkoop. Het was prachtig weer en er kwam veel publiek op af. De stoelen waren allemaal bezet en iedereen kon met de Egerländer klanken in het hoofd de zomervakantie in.

  Eind augustus kwam de kapel voor het eerst weer bij elkaar voor een korte repetitie met aansluitend een barbecue. Het was een gezellig weerzien na de vakantie en een mooie start van het nieuwe kapelseizoen.

  Inmiddels hebben we al weer twee repetities gehad waarbij we toewerken aan de concerten die op ons programma staan. Naast de repetities op de vrijdag hebben we ook een repetitiedag gehad. De hele dag hebben we flink op diverse muziekstukken geoefend. Daarnaast is er ook een nieuwe fotoserie gemaakt. Tijdens deze dag in Fluitenberg werden we goed verzorgd op locatie De Schildhoeve.

  Houdt u onze website in de gaten? Kijk vooral in onze agenda of er een leuk concert bij u in de buurt is de komende tijd. En vergeet niet te checken of de nieuwe foto’s al op onze website staan.

  Femke Blazer


  Juni 2023 Even geen muziek

  Even geen muziek.

  Door een paar dames was bedacht om elkaar wat beter te leren kennen buiten de muziek om. Dit werd met veel enthousiasme ontvangen. Zodoende werd er een datum gepland en moest er natuurlijk nog een uitje worden bedacht. Er werden 2 uitjes voorgesteld en unaniem kwamen we tot een besluit. Met bijna alle dames (op 2 na door omstandigheden) gingen we op zaterdag 13 mei op stap. De heren hadden we dit keer buitengesloten. Maar als de heren een keer een idee krijgen om zoiets te doen zijn wij als dames natuurlijk niet te beroerd om ook ons steentje bij te dragen.

  Dus stapten wij op zaterdagochtend vroeg met z’n allen in de trein. Daar begon de hilariteit al. 1 van de dames had reclame materiaal van DDM meegenomen. Vervolgens hebben we de conducteur enthousiast gemaakt en zie daar, misschien hebben we wel een concert in Akkrum geronseld. Om 10 uur kwamen we aan in Leeuwarden.

  De stemming zat er al goed in toen we in Leeuwarden aankwamen. Natuurlijk was de eerste stop koffie met gebak!!! Het was prachtig weer en dat kwam goed uit, want Alie had een grote rondvaart geregeld op de “ Praam”. Vanaf het water hadden we mooi zicht op de mooie huizen en geveltjes en de Prinsentuin. De schipper gaf onderweg veel uitleg over de historie van deze mooie stad en gebouwen. Tijdens de tocht konden we nog even zwaaien naar Klaas (kapellid) die in Leeuwarden woont. Deze rondvaart was zeker de moeite waard. De schipper heeft ook informatie meegenomen over onze mooie kapel. Wie weet kunnen we nog optreden met de kapel op de “ Praam” door Leeuwarden. Dat zou toch prachtig zijn!!

  Ziet u ons al zitten?DDM dames Met een groepje blazers door de grachten van Leeuwarden? Wij zijn er in ieder geval al erg enthousiast over.
  Na de tocht over het water stapten we weer op de kade, de zeebenen nog een beetje uitschuddend. We hadden wat vrije tijd, maar niet voordat Alie met ons naar de verzamelplek was gelopen waar ons volgende programmaonderdeel zou beginnen. Onderweg hiernaar toe waren veel dames afgeleid door de vele winkels en boetiekjes in de straten. Nadat we het sein ‘vrije tijd’ hadden gekregen, werd meteen ieders voorkeur duidelijk. Enkele dames gingen shoppen, andere dames gingen zitten eten.
  Al snel stond het volgende onderdeel op het programma, een stadswandeling door het oude Leeuwarden.

  Onze “ reisleidster “ Marjan, een fleurige en vlotte dame, nam ons mee op reis door de stad “Ljouwert”. Ze vertelde ons leuke anekdotes over de bezienswaardigheden, welke ik jullie niet allemaal zal verklappen want het is natuurlijk veel leuker om dit zelf een keer te ervaren, een echte aanrader!! Wat voor Marjan wel een beetje jammer was, is dat enkele leuke weetjes al door onze “ kapitein Sweitse “ van de praam was verteld. Daarom bij deze een goede tip: kies voor een praamvaart of standswandeling maar niet beide. Onze wandeling eindigde bij de gevangenis waar we werden verheerlijkt met leuke sneupwinkeltjes in de vroegere cellen. Na deze mooie interessante wandeling waren we wel toe aan een versnapering. Genietend van het uitzicht op het terras aan het water, mogen jullie raden wat onze versnapering bij het drankje was…….

  Voor degene die onze concerten altijd bijwonen is het een makkie want wat is een DDM zonder: juist bitterballen!!

  Bitterballen smaken altijd naar meer, dus hup, weer in de trein op weg

  naar Wolvega waar ons uitje werd afgesloten met een heerlijk diner. Bij

  van der Valk. Ook daarbij mag een alcoholische versnapering natuurlijk

  niet ontbreken. Heerlijk dit etentje als welbekende kers in de appelmoes.

  Maar als de drank in de vrouw is, is de geest natuurlijk uit de fles. Er

  werden enkele dames “onderscheiden” met vreemde bijnamen, die we

  hier natuurlijk niet zullen onthullen, want; “What happens in Ljouwert”,

  stays in Ljouwert”….. Maar deze dag smaakte naar meer!

  Alle dames van DDM


  Mei 2023 Ledenvergadering.

  Verslag Ledenvergadering Böhmische Kapel Die Dorfplatz Musikanten

  Op 25 april 2023 vond de jaarlijkse ledenvergadering plaats van de Bomische Kapel Die Dorfplatz Musikanten, een gezellige kapel gevestigd in het Friese Oldeberkoop. De vergadering werd gehouden in het clubgebouw van de kapel en was goed bezocht door de enthousiaste leden.

  De vergadering werd geopend door de voorzitter, Gerwin Schalen. Gerwin blikte terug op het afgelopen jaar en bedankte alle leden voor hun inzet en betrokkenheid bij de kapel. Hij benadrukte ook het belang van muziek maken als een hechte groep en de rol van de kapel in de lokale gemeenschap van Oldeberkoop. Tevens gaf hij aan het lastig te vinden om steeds weer tijdens de concerten als spreker op te treden om de muziek en het totale programma aan elkaar te praten en kijkt uit naar iemand die deze taak, dit hoeft niet perse een spelend lid te zijn, op korte termijn wil overnemen. (meld u aan)

  Vervolgens werd de agenda van de vergadering behandeld. Er werden verschillende agendapunten besproken, waaronder de financiën, geplande optredens en activiteiten, en de stand van zaken rondom evt oktober jubileumconcert.

  Het hoogtepunt van de vergadering was de bestuursverkiezing. Roel de Vries had aangekondigd dat hij aftreedt als secretaris en dat hij andere leuke dingen wil gaan doen, maar dat hij wel actief wil blijven als muzikant op de Flugelhorn. Na een lastige stemronde werd Rommie Minkema gekozen als de nieuwe secretaris van de kapel. Rommie is een ervaren muzikant en een bekend gezicht binnen de kapel

  Daarnaast boden Sipke Brandsma en Tjeerd de Walle zich aan om toe te treden tot het bestuur waar ze met open armen werden ontvangen. Het betuur bestaat nu uit 5 leden.

  Na de bestuursverkiezing werden de geplande optredens en activiteiten besproken. De kapel heeft een druk seizoen voor de boeg met diverse optredens tijdens lokale evenementen en feesten. Er werden afspraken gemaakt over de repetities en deelname aan deze optredens.

  De vergadering werd afgesloten met een woord van dank aan Roel de Vries voor zijn inzet als voorzitter en een warm welkom voor de nieuwe secretaris Rommie Minkema en de overige nieuwe bestuursleden. Er werd afgesproken om gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken om er samen een mooi en muzikaal jaar van te maken.

  Het was een geslaagde vergadering waarin de Böhmische Kapel Die Dorfplatz Musikanten met volle enthousiasme een bestuurswisseling doorging en vol vertrouwen uitkijkt naar de toekomst.

  Ik zou zeggen tot de volgende blog,

  Vriendelijke groet,

  Pieter Verbaan


  April 2023

  Een Egerländer kapel speelt veel walsen, polka´s en marsen. Dat doen wij dus ook en daarom gaan we eens iets dieper in op de WALS, muziek in ¾ maat.

  De wals is een van de oudste dansen, afkomstig uit Frankrijk en is onder de naam "VOLTA"in de 12 e eeuw uit de Provence naar Parijs gekomen.

  Later, zo rond 1770, werden deze muziek en dans in 3/4e maat populair in Beieren en Bohemen onder de naam Duitse wals of boerenwals.

  In de eerste helft van de 19e eeuw werd deze dansmuziek wereldwijd beroemd door Länner en Strauss onder de naam Weense wals.

  Hiermee is de muziek bedoeld en zeker niet de dans, want tot ongeveer 1815 vond men de wals ongepast en zelfs immoreel door de gesloten danshouding.

  Naast deze "danswalsen" kennen we ook de "concertwalsen" van bijv. Brahms, Liszt of Chopin.

  De wals, zoals in de Weense dansstudio´s wordt aangeleerd,  is muzikaal iets anders qua accent dan de walsen in Bohemen en Beieren.

  De wals in deze streken werd op bruiloften en feesten gedanst en was ook muzikaal iets vrijer dan de strakke muziek en dans in bijv. Wenen.

  Vaak werd er ook bij gezongen en dat ging meestal over het leven, blijdschap en de liefde voor iemand of de "Heimat".

  Dit vinden we ook heel sterk terug bij de in Zwodau (vlakbij Falkenau in Bohemen)  geboren Ernst Mosch.

  Deze muzikant en componist is in 1946 met zijn vrouw en enkele vrienden gevlucht naar Beieren.

  Hier heeft hij de Böhmische muziek bekend gemaakt. Het karakter van de muziek werd met een licht Beiers/Oostenrijks sausje overgoten en zo ontstond de "Egerländer Musik".

  Deze stijl herkennen wij dan ook in de mooie Egerländer walsen, die wij spelen en de zang wordt bij ons prachtig vertolkt door Evelyn en Benny.

  In Bohemen is ook nog een andere wals bekend. Dit is de "SOUSEDSKA". Deze mooie en typisch Böhmischer wals heeft een iets rustiger en meer deinend karakter.

  Tot slot wijs ik erop dat ook van de sousedska concertvarianten bestaan en dan verwijs ik naar AntonDvorak , opus 46, de nummers 4 en 6.

  Eelke Teitsma


  Maart 2023

  Blog maart 2023

  Er zijn van die optredens die een tijd blijven hangen. Nu de winter op zijn eind loopt en de vraag zich opdringt wat voor winter dit eigenlijk was, vallen mij twee heel verschillende optredens op. De eerste was het concert dat wij verzorgden in Tuindorado in Drachten. Als kapel waren we vrijwel voltallig opgesteld in de nabijheid van erwtensoep, worsten en gluhwein (en meer). De sfeer was van bijna Oostenrijkse allure met als decor op de achtergrond grote posters van besneeuwde bergtoppen. We zaten in een wereld onder glas te spelen voor publiek dat genoot van die sfeer en de muziek: een vol terras. De beweging in de achtergrond was winkelend publiek, veelal gezinnen met kinderen die even bleven staan en zo als kinderen kunnen doen: spontaan dansend zonder enige kennis van polka’s of walsen. Het hele Dorado was in kerstsfeer gedompeld: een winterwereld onder dak.

  Echt winter was het toen we op 10 december met een ietwat uitgedunde kapel op de kerstmarkt in Vledder speelden. Ook luisterend en voorbij schuifelend publiek maar nu dik ingepakt tegen de vorst. Hier en daar een open houtvuur om de vingers te warmen, maar ook soms een rookwolk die ons blazers de adem benam. Nu een echte winterwereld, die overigens maar kort zou duren, en ook genietend publiek. Zitten en spelen in de vrieskou levert uiteindelijk gegarandeerd koude vingers op en als het echt hard vriest een bevroren instrument. Zo ver kwam het gelukkig niet maar koud was het wel.

  Het spelen in de kou in Vledder bracht een vroege jeugdherinnering bij mij boven. Ergens in de zestiger jaren van de vorige eeuw speelde ik met de Harmonie van Pingjum in de openlucht in het naburige dorp Kornwerd. Het was ver in november; een koude, winderige en regenachtige avond.

  Na een paar openingsmarsen kreeg de kou en nattigheid al vat op ons muzikanten, maar het publiek was talrijk en enthousiast dus we speelden ons hele programma. De voorzitter van het organiserend dorpsbelang moedigde ons aan door ons na ieder stuk te voorzien van echte Beerenburg. Hij kwam langs met de fles en wij namen het mondstuk uit het instrument, de duim om de onderkant dicht te houden en zo fungeerde het mondstuk als borrelglas. Hartverwarmend en ook benevelend. Ik speelde hoorn dus een klein mondstuk, maar het zal duidelijk zijn dat de bassectie steeds vrolijker werd en ons spel steeds vrijer. Toen tenslotte de regen met bakken uit de hemel kwam vluchtten publiek en muzikanten het dorpshuis in. Daar beleefden we een derde helft waar ik slechts vage herinneringen aan heb. Wel een optreden dat lang is blijven hangen…..

  Dirk Hilarides


  Februari 2023

  De maand is al een week geleden begonnen, en wij als Kapel hebben alweer een optreden achter de rug.

  Vrijdag 3 februari waren we uitgenodigd door de plaatselijke harmonie in Lollum, een heel klein plaatsje in de buurt van Franeker. Een flink eind uit de buurt van Oldeberkoop.

  Deze harmonie zit in moeilijke tijden, beetje weinig leden en moeilijk om alle muzikale plekken te bezetten om nog een mooi stuk te kunnen spelen. Het idee was misschien moeten we overstappen naar de Egerländer muziek en nodigen we een echte Egerländer Kapel zoals Die DorfplatzMusikanten uit om het allemaal eens van dichtbij te bekijken en te proeven of het iets voor ons is.

  Dit was ons optreden, wij hebben een paar nummers gespeeld en daarna zij, en er is veel gepraat  over hoe de kapel in elkaar zit en vervolgens een pauze waarbij over en weer van gedachten gewisseld werd. Tot slot enkele nummers samen gespeeld onder leiding van hun dirigent, en daarna onder leiding van Benny wat specifieker op de speelstijl ingegaan. Het gaat allemaal niet vanzelf er moet echt aan gewerkt worden.

  En als je dit dan meemaakt en onze eigen kapel bekijkt dan denk je toch wel wat een boffers we zijn om zo’n mooie kapel te hebben met bijna alle plaatsen bezet. Het zou mooi zijn als er zich nog een klarinetspeler bij ons aansluit, dan zijn we helemaal compleet.

  Als DDM hebben we weer een 5-tal mooie nieuwe nummers waarvan ook met zang op de lessenaar staan die we komende concerten gaan uitvoeren en dat is al heel snel. 5 maart in De Veldkei in Havelte gaat het weer gebeuren. Het beloofd weer een feestje te worden en ik heb er nu al zin in.

  Ik zou zeggen tot de volgende blog,

  Vriendelijke groet,

  Pieter Verbaan


  Januari 2023

  Beste lezers, fans en vrienden van de kapel,

  Die Dorfplatz Musikanten wensen iedereen een gezond en muzikaal 2023!

  Voor mij is het schrijven van een blog nieuw; ergens in september ben ik lid geworden van de kapel en sindsdien heb ik alle repetities en optredens meegespeeld. Van de muziek die gespeeld wordt, in de Böhmische stijl, word ik elke keer weer vrolijk.

  Na een paar optredens viel het mij op dat er een nummer is dat vrijwel altijd gespeeld wordt voor het publiek en dat ook altijd met heel veel enthousiasme in de zaal wordt ontvangen. Dat nummer heet ‘Böhmischer Traum’ en dat is voor mij de aanleiding om wat feitjes over dit nummer met jullie te delen.

  De polka ‘Böhmischer Traum’ is geschreven door Norbert Gälle, een hobbymuzikant die in 1989 samen met zijn broer de blaaskapel ‘Scherzachtaler Blasmusik’ oprichtte. Deze kapel is actief in Zuid Duitsland. Böhmischer Traum was het derde nummer dat Gälle schreef, hij deed dat in 1999.

  Sindsdien is de polka opgenomen in het repertoire van heel veel blaaskapellen in minstens 13 verschillende landen. Het nummer wordt zelfs in discotheken en tijdens carnaval gespeeld. Het is een instrumentale polka, maar er zijn ook twee verschillende liedteksten voor geschreven. Bij die Dorfplatz Musikanten is het een instrumentaal nummer.

  ‘Böhmischer Traum’ is een polka die dusdanig geliefd wordt, dat het zelfs regelmatig wordt aangeduid als het volkslied van de blaasmuziek.

  Nieuwsgierig geworden naar dit nummer? Bekijk snel onze agenda en bezoek een concert van ons, om te genieten van de klanken van de ‘Böhmischer Traum’.

  Karin Teitsma
  Trombone


  December 2022

  Samenwerking!

  Het aanbod van Egerländer muziek in het Noorden is niet heel erg groot, wij als muzikanten van Die Dorfplatz Musikanten mogen oprecht blij zijn met deze kapel. Een mooie kapel met een grote schare fans en altijd goed bezochte optredens, dit mag je best een voorrecht noemen!

  Echter zo’n optreden is niet een vanzelfsprekendheid, dit vereist samenwerking, heel veel samenwerking. Samenwerking tussen de leden. Je kunt het vergelijken met een voetbalploeg, als er geen samenwerking binnen de lijnen zou zijn en ieder maar z’n eigen gang zou gaan, dan zou er nooit meer een wedstrijd gewonnen worden.

  Daarom hebben ze een trainer een elftalleider en een materiaalman aangesteld om een samenwerkingsverband aan te gaan en zoveel mogelijk wedstrijden te winnen, waardoor je plezier blijft houden in datgene wat je doet.

  Zo werkt het ook binnen de kapel. De onderlinge samenwerking is prima, de sfeer is goed en hierdoor zijn we wie we zijn. En daar mogen we best trots op zijn! Samenwerking is het sleutelwoord tot succes!

  Wat mij rest is iedereen namens Die Dorfplatz Musikanten fijne feestdagen te wensen en een voorspoedig en muzikaal 2023!

  Groet,

  Roel de Vries


  November 2022

  November muziekmaand vind ik een mooie combinatie, als ik op Google kijk vind ik slachtmaand, bloedmaand en nevelmaand, muziekmaand vind ik toch een heel stuk mooier. Oktober hebben we als kapel echt met boordevol muziek afgesloten, ik kijk terug op een zaterdag in de Meenthe in Steenwijk waar we samen met nog zo’n 18 kapellen deel uitmaakten van het “Fest der Blasmusik” waarbij de gehele dag in 5 zalen tegelijk werd opgetreden. Voor de echte liefhebbers van deze muziek een bijzondere ervaring met in de avond nog een optreden van een samengestelde projectkapel in de grote theaterzaal.

  En zondagmiddag ons eigen concert in Hurdegaryp waarbij weer veel van onze trouwe “vrienden van” aanwezig waren. Ik vond het een fijn concert waarbij de oplettende toeschouwer kon genieten van de klanken van een zeer complete kapel met 3 bassen en 4 trombones en ook een uitbreiding bij de tenorhorns. Bovendien was er nu microfoonversterking bij de klarinetten en fluit.

  In de pauze werd ik aangesproken door een van onze trouwe bezoekers die opmerkte dat hij het zo mooi vond dat de fluit versterkt was en hij hem nu zo goed kon horen en daar heel blij van werd, en picolo vond hij ook zo mooi of die er ook was, ja zei ik hem er komt straks een stuk en dan zult u hem vast wel horen.

  Dit zijn toch leuke momenten, zelf geniet ik ook zo van de trompet die, zo het lijkt af en toe,  een heel eigen partij speelt en dan dwars door alles heen gaat, geweldig.
  En deze maand wordt er ook weer één boordevol muziek.

  Heb je ons optreden gemist en wil je ook zo’n mooi concert bijwonen dan heb ik nog een goed bericht n.l. 13 november in Hemrik en 27 november in Donkerbroek (zie agenda), ook werken we in december nog mee aan een kerstmarkt in Vledder en bij  Tuindorado in Drachten (beide openbaar).

  Fijne november,

  Pieter Verbaan (dwarsfluit)


  Oktober 2022

  Van de Voorzitter

  Beste muziekliefhebbers ,

  De herfst heeft zijn intrede gedaan, de dagen worden korter, de bladeren vallen van de bomen en de temperaturen gaan naar beneden.

  Welkom :

  Welkom op een nieuwe blog van de voorzitter van Die Dorfplatz Musikanten.

  Nu de vakantie periode voorbij is, wordt het voor DDM een druk najaar, voor de komende concerten is er veel geoefend om een nieuw programma in te studeren met verschillende nieuwe muziekstukken. Op zaterdag 8 oktober staat een repetitiedag op onze agenda, op deze dag wordt er flink geoefend op de muziekstukken, en zijn er een aantal nieuwe muzikanten bij ons komen spelen die in onze trächten kleding zijn gestoken, en daar hoort natuurlijk ook een nieuwe foto bij !!

  Concerten :

  Zoals u van ons gewend bent geven wij weer een aantal concerten voor de liefhebber van de Egerländer muziek. Ons eerste concert is al op zaterdagmiddag 15 oktober voor de  bewoners van verzorgingshuis Leppehiem in Akkrum (besloten)

  Een dag later (16 oktober) geven wij een concert speciaal en alleen toegankelijk voor onze vrienden die ons jaarlijks financieel ondersteunen. (opgave noodzakelijk)

  Bent u nieuwsgierig geworden wanneer de concerten zijn?  kijk dan op de agenda van onze website voor meer concerten.

  Als laatste:

  Wij hopen u als liefhebber van de Egerländer muziek te mogen begroeten op één van de komende concerten.

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen


  juli 2022

  Hier even een stukje van een van de nieuwste aanwinsten van de kapel.

  Even voorstellen, Peter Snijder, ben getrouwd met Willemien, kom uit Dalfsen ben in het dagelijkse leven bakker en werk in de pepernoten fabriek in Harderwijk, en speel bariton en besbas. Verdere hobbys zijn koken, bbq-en, knutselen, kamperen en vooral genieten van het leven.

  Geboren in 1963 in Dalfsen en kom uit een muzikale familie (op het hoogtepunt zaten we met 18 man uit de familie bij de muziek).

  Mijn muzikale carrière begon in 1971 in Hasselt bij Hasselts Fanfare (daartussen nog ff in Oldenzaal gewoond maar nog niet muzikaal actief). Begonnen op bugel. In 1980 terug gekomen naar Dalfsen en ook daar gespeeld op bugel bij Excelsior. Doorgestroomd naar bas en euphonium. Bij verschillende verenigingen gespeeld als gastmuzikant, o.a. in Lemelerveld,   Irene Hasselt, Hoogeveen, Losser, Wapenveld. Meegespeeld in gelegenheids orkest bij de plaatselijke operette vereniging, gespeeld bij de plaatselijke boeren kapel.  Al jaren lid en muzikaal leider van de Zwolsche stroatklinkers en speel nog bij een project orkest  “ Goedkoper” uit Nieuwleusen  (onder leiding van m’n buurvrouw bij de dorfplatz,  “Angelica”).

  Een paar van de meest memorabele optredens door de jaren heen waren voor mij een reisje naar Stralsund in de voormalige DDR vlak nadat de muur was gevallen, een concert reisje met kunst en strijd uit Losser naar Leuven (waarvan een mooie cd is gemaakt), de optredens in het voorprogramma van de carnavals concerten in de buitensoos en later theater de Spiegel, het begeleiden van de carnavalsmissen in de OLV basiliek “de Peperbus” met de Zwolsche stroatklinkers  en de nigth of de plons concerten met Excelsior Dalfsen,  het orkest en alle andere deelnemende muzikanten en zangers (allen afkomstig uit Dalfsen)  op een ponton op de Vecht, het publiek op de kade.

  In m’n vakanties naar Oostenrijk (instrument gaat meestal mee) meegespeeld bij verschillende gezelschappen en orkesten. Wat is er nou mooier dan in een berghutje een hele avond muziek  samen met steirische harmonica en gitaar.

  In 2020  wat  dingen afgestoten (muzikaal en organisatorisch, bestuursfuncties, beheer clubgebouw, onderhoud instrumentarium, dweilorkest, even wat stapjes terug en goed op de rem getrapt, was even hard nodig)

  Wel de overstap gemaakt naar de egerlander, böhmische en mährische muziek (al jaren m’n favoriete genre) bij de Röhrkapel in Ruinen op bariton en tegenwoordig dus als bassist bij Die Dorfplatz Musikanten. Kan wel zeggen dat dit mij heel goed bevalt, gewoon lekker muziek maken en even geen randverschijnselen er bij, gewoon weer lekker m’n kop leeg spelen.

  Groeten,

  Peter Snijder


  Juni 2022


  Ongeveer 2,5 jaar geleden, nadat mijn vrouw al een tijdje als zangeres bij de kapel was aangesloten, werd mij gevraagd of ik niet eens met de kapel wilde meespelen op trombone voor een aantal concerten. Ik kende de Egerländer muziek wel maar had nooit meegespeeld met een Egelander kapel. Tijdens de eerste repetitie van de kapel waar ik aan meedeed merkte ik gelijk dat het een fijne club mensen is bij Die Dorfplatz Musikanten, ik voelde me er gelijk thuis maar moest wel even wennen aan de specifieke Egelander stijl. Dit was nog niet zo gemakkelijk aan te leren!
  Maar met veel oefenen en luisteren naar de vele opnames die er te vinden zijn van bijv. Ernst Mosch und seine original musikanten begon ik er al snel meer gevoel voor te krijgen.

  Enkele jaren hiervoor was ik van de waldhoorn op trombone overgestapt. Na 30 jaar waldhoorn was dat best een lastige keuze om te maken. En een hele overgang omdat een trombone geen ventielen of cilinders heeft, zoals ik al die jaren gewend was, maar een schuif. Na vele uren oefenen begon ik het een beetje te begrijpen en kon ik, als het niet te snel ging, al aardig mijn partijtje meespelen bij de Hoogeveense harmonie waar ik lid van geworden was. Al snel merkte ik dat ik het wel heel leuk vond om trombone te spelen en verkocht ik mijn hoorn en kocht een trombone weer terug. Ik moet eerlijk zeggen dat het wel een emotioneel moment was toen ik mijn hoorn bij de nieuwe eigenaar achterliet… Maar gelukkig, ik heb er geen spijt van gekregen.

  Toen ik mijn vrouw net had leren kennen, inmiddels ongeveer 27 jaar geleden, ging ik eens mee naar een uitvoering van de Egelander kapel Die Fehner Blaskapelle waar zij toen als zangeres actief was. Ik had haar nog nooit horen zingen en was verrast hoe mooi en enthousiast zij toen zong samen met de vader van Benny, onze kapelmeester.
  En zo is de cirkel weer rond en mag ik nu al weer 2,5 jaar deel uit maken van deze enthousiaste club muzikanten samen met mijn vrouw die ook nu weer, maar dan samen met onze kapelmeester, de zangpartijen voor haar rekening neemt.

  Met vriendelijke groet,

  Frederik van der Wal  Mei 2022

   Beste lezer,

  Aan mij de eer een blog te schrijven. Ik wil het hebben over muziek (hoe kan het anders).

  MUZIEK, een klein woord van maar 7 letters maar met een enorme impact. Wat wordt er allemaal onder dat woord verstaan?  Daar zijn vele variaties van, te veel om in dit korte verslag te noemen en wordt zowel vocaal als instrumentaal ten gehore gebracht, solistisch of in groepsverband. Een paar soorten wil ik toch even noemen,  b.v. klassiek, schlager, jazz, pop en volksmuziek enz.enz.

  Met de Dorfplatz Muzikanten spelen wij als Egerländer Kapel hoofdzakelijk volksmuziek, bestaand uit marsen walsen en polka's en proberen wij daarmee ons publiek te amuseren, hetgeen gezien de reacties achteraf meestal gelukt is.

  Egerländer muziek komt van oorsprong uit Tsjechië, uit de regio van de rivier en de stad Eger. Muziek loopt als een rode draad door vrijwel ieders leven, dat al in de kleutertijd begint met gezamenlijk zingen als iemand jarig is en zo gaan we verder tot je op muziekles gaat (niet voor iedereen weggelegd). Zelfs het einde van die rode draad wordt in veel gevallen afgesloten met muziek. Muziek kan heel rustgevend en therapeutisch zijn zo blijkt uit gegevens van diverse zorginstellingen. Deze week stond een artikel in de krant van een chirurg die in de o.k. muziek draait, waardoor hij beter opereert en de patiënt relaxter is, aldus de chirurg. 

  Zo zie je maar wat die 7 letters waarmee ik begon te weeg brengt. /p>

  Maar ter afsluiting van dit relaas wil ik nog wel vermelden, dat het maken van muziek door de muzikant zelf een groot plezier is. Of je nou hobbyist of beroeps (ook begonnen als hobbyist)  bent, maakt niet uit. Wij hopen u nog dikwijls op onze concerten te mogen ontmoeten en wensen u verder veel gezondheid en muziek plezier.

  Vriendelijke groet, Klaas v.d. Klei


  April 2022

  Ook mij is gevraagd of ik een stukje wil schrijven over mijzelf, nu houd ik er helemaal niet van om in de belangstelling te staan, maar oke ik probeer er wat van te maken.

  Mijn loopbaan als muzikant is vroeger ooit begonnen bij De Woudklank in Noordwolde.

  Wij waren toen net uit Almelo naar Vledderveen verhuisd. Mijn Vader was lid van de Woudklank geworden en ik wilde ook wel graag leren muziek te maken. Ik ben begonnen op een Engelse concerthoorn.

  Toen mijn vader later dirigent werd, was er voor een concours een trombonespeler nodig en of ik dat maar even wilde gaan doen.

  Dus maar weer naar de muziekschool voor tromboneles. Nou dat was best pittig. Maar ook heel leuk om te doen.

  Nog weer later ook nog 32 jaar lid geweest van Concordia Elsloo. Daar ben ik in aanraking gekomen met het Egerländer virus. {word je niet ziek van}.

  De Kleaterjeagers waren in die tijd behoorlijk “beroemd”. Prachtige tijd hebben we daar gehad en veel vrienden aan overgehouden.

  Toen de geboorte van “Die Dorfplatzmusikanten”. Nog veel mooier!

  Wij, mijn man en ik,  hebben 47 jaar de modezaak ”Hoekstra Mode” gerund en zijn nu gepensioneerd.

  Onze dochter heeft de zaak nu al weer 3 jaar geleden overgenomen waar wij natuurlijk heel blij mee zijn.

  Maar thuis zijn was voor mij niet alles, ik ben gaan doen wat ik heel vroeger ook graag wilde, nl. chauffeur worden. Ik heb mij in een nieuwe carrière gestort en ben nu alweer 3 jaar taxichauffeur bij Personenvervoer Kort in Oosterwolde met heel veel plezier.

  Vorig jaar september ben ik lid geworden bij de Harmonie in Wolvega en afgelopen zondagmiddag hebben we een zeer geslaagd concert gegeven in De Meenthe in Steenwijk ten bate van de stichting Spieren voor Spieren samen met de Band ,,Alice Springs” en het Shanty koor van Wolvega.

  Maar het grootste plezier heb ik bij de kapel , ”Die Dorfplatzmusikanten".

  Hart. Gr. En gauw tot ziens!

  Lily Hoekstra


  Maart 2022

  Beste lezer,

  Aan mij werd gevraagd om het blog voor de maand maart te schrijven; dat vond ik wel een leuke uitdaging.
  Mijn naam is Reina Posthumus en speel op de klarinet de tweede partij.
  Die Dorfplatzmuzikanten is een leuke hechte groep en wordt geleid door Benny Eissens.
  We kunnen nu weer volop oefenen omdat de corona op zijn terugkeer is, ofschoon de besmettingen nog niet voorbij zijn blijft voorzichtigheid geboden.
  Het leuke om bij die Dorfplatzmuzikanten te spelen is omdat je gevoel dat we met elkaar de klus klaren, met andere woorden een stuk ten gehore te brengen.
  In zo'n groep hebben de leden verschillende rollen, de een is goed in het voortouw te nemen, anderen zijn volgers en weer andere zijn helpers.
  En je kan niet zonder deze rollen een goed product brengen en het cement van het geheel is het vertrouwen onderling.
  En natuurlijk zijn er strubbelingen maar doordat je met elkaar muziek maakt en een mooi product neerzet voel je je blij.
  Dat heb ik tenminste.

  Ik speel al erg lang muziek.
  Als kind was ik niet zo praats en de schoolarts adviseerde mijn moeder:"doe dat kind maar op muziek".
  Eerst op de blokfluit en later op klarinet, zo herinner ik mij een voorval waar  ik samen met een ander meisje een toonladder en een oefening moest spelen.
  De hele week oefenen mijn familie werd al wat kriegelig en reageerde houd eens op...

  toen kwam de bewuste zaterdag op de fiets naar het leslokaal.

  De leraar vertelde ons dat de ene de toonladder het best speelde en de ander de oefening en zo kregen we beiden een reep en een rijksdaalder.
  Dat was geweldig en pedagogisch gezien heel verstandig opgelost.

  Ik heb in De Wilp in het korps gespeeld en dan ging je als korps met de bus naar concoursen.
  Maar het optreden met die dorpsplatz muzikanten is een mooi belevenis en vooral het contact met het publiek is erg mooi.

  De mensen welke onze concerten bezoeken zijn echte liefhebbers en wat mij bij blijft is het echtpaar wat ons allemaal een roos gaf zeer bijzonder.
  Ook gaat die mijnheer met een schaal bitterballen rond voor de DDM ers.
  De vrienden van de kapel betekenen veel voor ons en nu er weer meer kan moeten we proberen het concert voor de vrienden te laten plaatsvinden in het MFA in Olderberkoop.

  Vriendelijke groet, Reina Posthumus


  februari 2022

  Een blog van Angelica Braam

  Wie kent niet het liedje van André Hazes: ‘Ik zit hier heel alleen Kerstfeest te vieren?’. Zo voelde ik mij zondag 23 januari jongstleden Niet wat het Kerstfeest betreft, maar het was mijn verjaardag en ik testte die dag positief op corona. Weg verjaardagsfeest! Hup in quarantaine, niet meer de deur uit. En als de wiedeweerga mijn medemuzikanten van Die Dorfplatzmusikanten inlichten met deze onheilstijding want die vrijdagavond ervoor hadden we nog zo gezellig met ons clubje getoeterd. Zonder mondkapje natuurlijk! En wat waren we blij dat het allemaal weer mocht en kon.

  Na de zoveelsteAngélica L en Anne Mieke in de teststraat van Steenwijk lockdown was de repetitie een zeer welkome afwisseling. Koren en orkesten mogen weer repeteren, voor mij als dirigent van vijf koren en twee orkesten een fijne opsteker! Niet dat ik in de lockdowns niets te doen heb gehad, maar je eigen werk uitoefenen is toch (voor mij in ieder geval) het fijnste wat er is. Tijdens de tweede lockdown ben ik begonnen als coronatester bij GGD IJsselland. Dat is met zo'n wattenstaafje ongeveer 8 centimeter in de neus en keel steken om een monster in een buisje te krijgen wat vervolgens getest wordt op corona. Dat heb ik gedaan van 1 maart tot 1 juli 2021. Hierna mochten de koren en orkesten weer repeteren en ben ik ermee gestopt. Toen de derde lockdown eind november 2021 een feit was, heb ik me opnieuw aangemeld bij de GGD en kon ik een dag later weer beginnen.

  Perfecte invulling lockdown
  Voor mij is het werk bij de GGD de perfecte invulling van de lockdown waarin ik mijn eigen beroep niet uit uitoefenen. Sterker nog, op dit moment kan ik zelfs beide werkzaamheden combineren. Op maandag, dinsdag en zondag werk ik voor de GGD in de teststraat en de andere dagen (vooral 's avonds) dirigeer ik. En ik vind het leuk werk bij de GGD! Je maakt heel wat mee in de straat en voor het eerst in mijn leven werk ik met collega's. En dat is iets wat ik een openbaring vind. Natuurlijk heb je niet meteen met iedereen een klik, maar over het algemeen is de sfeer heel goed. Het werk is ook best wel afwisselend. Testen, gegevens checken en invoeren in de computer, andere testers opleiden, op locatie testen (bijvoorbeeld een asielzoekerscentrum, penitentiaire inrichting of zorgcomplex), kinderen, ouderen, et cetera. Ook heb ik al een aantal koor- en orkestleden op de stoel gehad om te testen. Met hen zong ik wel eens tweestemmig “Aaaaaa.” Mijn werkgebied zijn de testlocaties van Zwolle, Staphorst en Steenwijk.

  Tot ziens
  En hoe nu verder? Tja, eerst maar deze coronabesmetting uitzitten. Voel me niet ziek, het voelt als een verkoudheid. Volgende week maandag maar weer met frisse moed beginnen. En vrijdag 4 februari weer een repetitie met de kapel, altijd leuk en super gezellig. Ben benieuwd wanneer we weer gaan optreden. Misschien tot dan, blijf gezond en tot ziens!

  Met vriendelijke groet, Angélica Braam


  Januari 2022

  Van de voorzitter,

  Namens de leden en het bestuur van Die Dorfplatz Musikanten wensen wij u allen een fantastisch en gezond 2022

  Knieperties en rollegies:
  Het blijft een mooie traditie om aan het eind van het jaar het knijpertjesijzer tevoorschijn te halen, en dan op oudejaarsdag “ knieperties” te eten ( het jaar is tenslotte afgerold) en dan de “rollegies” op nieuwjaarsdag want het nieuwe jaar ligt voor ons en is nog opgerold.

  Het jaar 2022 :
  Wat zal het nieuwe jaar ons ditmaal brengen? Krijgen wij corona onder de duim en kunnen we ons normale leventje weer oppakken…. Het is voor ons allemaal maar afwachten hoe het eruit komt te zien, maar we laten de moed niet zakken en gaan met frisse blik kijken wat het nieuwe jaar ons te bieden heeft. Hopelijk kunnen wij elkaar weer snel ontmoeten op één van onze concerten.

  Bedankt :
  Wij hebben via de post en mail verschillende kaartjes mogen ontvangen van onze vrienden en kennissen die ons fijne feestdagen toe wensten, wij willen jullie daarvoor hartelijk bedanken.

  Tot slot :
  Ik wens u en uw dierbaren veel goeds toe in het nieuwe jaar en hopelijk tot snel.

  Met vriendelijke groet, Gerwin Schalen


  December 2021

  Muziek maken is een levensstijl
  Muziek als levensstijl, of is dit te hoog gegrepen? Het is bekend dat muziek stress kan terugdringen of iemand kan ontroeren. Wie wordt er niet vrolijk van een vlot gespeeld Moravisch werk of ietwat weemoedig van een Böhmische melodie?

  Muziek heeft, en had, een grote invloed op mijn leven. Mijn vader speelde klarinet en was gek op blaaskapelmuziek. Mijn echtgenote Joke ontmoette ik bij een muziekvereniging. Bij Die Dorfplatzmusikanten speel ik bugel.

  Het spelen bij een vereniging als de onze is extra plezierig, omdat je samen letterlijk “de muziek” maakt. Aan de ene kant vraagt het inspanning; je bent volledig gefocust op de te spelen muziek en de aanwijzingen  van de dirigent. En natuurlijk op de verrichtingen van je medemuzikanten. Dat alles vergt concentratie om te voorkomen dat de tonen niet lekker gaan klinken. Oftewel: je speelt samen voor een zo fraai mogelijk resultaat; het heet niet voor niets “samenspel”!

  Het leuke van onze vereniging is dat het een ontzettend gezellige groep is, waarin iedere nieuweling zich meteen thuis en gewaardeerd voelt. Jonge muzikanten en zelfs mensen op leeftijd (tussen ons jongste en oudste lid zit maar liefst 62 jaar leeftijdsverschil!) maken samen muziek.  Het lijkt mij nogal uniek: een hobbyvereniging met leden die zulke uiteenlopende leeftijdsverschillen telt.

  Het is niet voor niets dat ik voor een optreden altijd opmerk dat wij weer mensen gaan vermaken in plaats van dat we een concert gaan geven. Het publiek geniet altijd enorm van onze muziek; het is een wisselwerking van plezier voor hen evenals  voor ons als muzikanten.  Niet zelden wordt aan het eind van een optreden door het publiek opgemerkt: “Waarom stoppen jullie nu al?”. Prachtig, toch?

  Corona
  Het Coronavirus gooide de afgelopen tijd veel roet in het eten. Maanden achtereen kon er niet gerepeteerd worden en afgezegde optredens waren het gevolg. De decembermaand met Sinterklaas en Kerst is altijd weer een gezellige periode. Jammer dat we momenteel daarnaast geen concerten kunnen geven. Indachtig het gezegde “Na regen komt zonneschijn” ben ik van mening dat wij optimistisch moeten blijven: positief het nieuwe jaar in!

  Rest mij iedereen een zo gezellig mogelijke decembermaand toe te wensen. Verder alvast de beste wensen voor 2022 met veel gezondheid en natuurlijk muziek van Die Dorfplatzmusikanten!

  Een muzikale groet, Jaap Toering


  November 2021

  De maand november staat voor de deur. Voor mij is dit de maand waarin ik mijn intrede heb gedaan bij “Die Dorfplatz Musikanten”, nu 3 jaar geleden.

  Wat ben ik mijn neef Roel de Vries dankbaar dat hij mee heeft uitgenodigd om mee te spelen met deze fantastische kapel, gezellige mensen met hart voor de muziek én wat ook belangrijk is de geborgenheid voor elkaar.

  Ons eerste concert na zoveel maanden wachten was eerst wel even spannend. We stonden te trappelen van ongeduld en we hadden er weer zoveel zin in!

  Zondag 17 oktober mochten we de spits afbijten in Tytsjerk waar onze vaste fanclub de vrienden van de DDM eindelijk weer kon genieten van onze mooie muziek.

  Wat doet het ons goed om te zien hoe enthousiast jullie allemaal worden van onze nieuwe nummers en mee swingen op de welbekende polka’s, marsen en walsen.

  De taal van muziek brengt iedereen bij elkaar zowel jong en oud.
  het maakt niet uit van welk muziek genre je uiteindelijk houdt.
  Het luisteren, het voelen en bewegen op het ritme van de maat
  dat is toch echt wel waar je hart sneller van kloppen gaat!
  Dankjewel lieve muziekvrienden, wat genieten we van jullie aanwezigheid
  met ons kapel voor jullie te spelen geeft voor iedereen gezelligheid.
  Zoals de kapel de kapelmeister nodig heeft bij het spelen van muziek
  Zo kunnen wij niet zonder jullie als enthousiast publiek!!

  Wij zien jullie graag terug op het Fest der Blasmusik in Steenwijk

  Leafs fan Gjilke


  Oktober 2021

  Van de voorzitter

  Lieve mensen,

  meedeinen :

  Op het terras in de stad, is het goed vertoeven
  Met een glas in de hand kijk ik, zonder verder iets te behoeven,
  naar die spontane beweging van het passerend publiek

  Een fascinerend schouwspel van ontwijken en ontmoeten
  Een wat vluchtig voorbijgaan aan elkaar.
  Eigenlijk een beetje raar, die deinende massa
  waarbij maar weinig mensen elkaar echt begroeten.

  Veel dezelfde gedragingen en toch iedere persoon weer uniek.
  Ik kies mijn favorieten en loop met mijn ogen mee,
  kijk ze helemaal na zolang ik ze kan zien
  Totdat ze kopje onder gaan in deze kabbelende mensenzee.

  We mogen weer :

  Na een lange periode van geen muziek met elkaar mogen maken en concerten geven, zijn de regels omtrent Corona eindelijk versoepeld. Die Dorfplatz Musikanten zijn dan nu ook druk met het instuderen van een nieuw concertprogramma. De muzikanten hebben gelukkig niet stil gezeten, er is thuis flink geoefend op de nieuwe muziekstukken, en word er op de repetitie gewerkt aan het samenspel.

  Repetitiedag :

  Om nog even de puntjes op de i te zetten word er op zaterdag 16 oktober een repetitiedag georganiseerd.

  Oktober concerten :

  Op zondagmiddag 17 oktober as. zijn wij te zien en te horen in Doarpshus Yn e Mande te Tytsjerk en op zondagmiddag 31 oktober as. zullen wij een concert geven in MFC te Hemrik.

  Zie voor nadere info https://diedorfplatzmusikanten.nl/

  Met vriendelijke groet, Gerwin Schalen


  September 2021

  De vakantie is voor de meeste mensen weer voorbij en kunnen we weer beginnen met muziek maken, wat bij de kapelleden nogal verweven is in het dagelijks leven.

  Muziek heeft een positieve invloed op het leven van mensen, denk hierbij aan verwerking van rouw en ontspanning en brengt herinneringen met zich mee.
  Als 8 jarig meisje ben ik (Annie) met blaasmuziek begonnen bij een fanfare. Een hele uitdaging in een gezin waar de meeste aandacht naar de voetbal ging.
  Muziekles kreeg je van diegene die de fanfare dirigeerde en daarbij leerlingen muziekles gaf. Zodra je maar een beetje noten kon lezen en redelijker wijs “Er ruist langs de wolken” kon spelen mocht je mee in het grote korps, het beoogde doel dus.

  In mij tienerjaren speelde ik mee in een boerenkapel op deze manier kwam ik in aanraking met duitse muziek, maar dat stond in geen enkele verhouding met de Egerländermuziek.
  Veel plezier en gezelligheid maar geen kwaliteit.

  Door een vacature bij de “Dorfplatz” werd het roer omgegooid en kwam naast het plezier ook de kwaliteit nadrukkelijker naar voren. Daar zorgt de kapelmeester Benny Eissens wel voor.
  Het Egerländervirus is inmiddels dan ook chronisch genesteld.

  Twee jaar geleden werden Angelica en ik gevraagd om de PR voor onze rekening te nemen. Dit doen we samen met ondersteuning van onze partners.
  Contacten leggen en onderhouden met redacteuren van veel verschillende kranten en bladen is hiervan een onderdeel. Inmiddels zijn we weer als vanouds aan het repeteren, de juiste discipline wordt er weer ingeslepen en gaan we weer genieten van onze mooie muziek.

  Groet Annie Schipper


  juli 2021

   Het zal in het voorjaar van 1965 zijn geweest dat mijn vader op een zondag onder het middageten zei: Jongens (dat was tegen mijn 2 broers en mij)  om 10 minuten over één wil ik graag naar een muziekprogramma luisteren, dus dan even dimmen graag, want het kon er onder het eten soms nogal heftig aan toe gaan.

  Wat was er namelijk gebeurd, mijn vader had ontdekt dat er op zondagmiddag om 10 over één een muziekprogramma was op een bepaalde duitse zender genaamd Europawelle.

  Als het nieuws van 1 uur dan was geweest ging hij aan zo'n grote knop draaien en zag je dat het schuifje naar de Europawelle schoof. We hadden dan zo'n beetje de laatste happen van de gele vla met eigen gemaakte slagroom van de melk van Klaske 18 naar binnen gewerkt , en dan hoorde je de duitse omroeper zeggen dat het dreizehn Uhr zehn was en dat het muziekprogramma Musik nach Noten ging beginnen.

  En dan was het één en al blaasmuziek tot 2 uur.

  Het orkest van Ernst Mosch, dat toen ongeveer 8 jaar bestond (opgericht op 21 April 1957) kwam er ook geregeld in voor maar ook andere zeer goede orkesten zoals Josef Augustin und seine orginal donauschwäbische Blasmusik, alleen de naam al, Robert Payer und seine Burgenland Kapelle en

  Rolf Schneebiegel und seine Schwartzwald Musikanten.

  Mijn broer zei dan steevast: " Kan die radio ook uit" maar mijn vader was een echte liefhebber en zat op de rand van de tafel mee te trommelen.

  Dat dus mijn liefde voor de egerländer blaasmuziek is ontstaan op een zondagmiddag in 1965 net na de laatste happen gele vla met eigengemaakte slagroom van de melk van Klaske 18 mag helder zijn.

  Het zal u dan ook niet verbazen dat ik, toen er in 1984 in de Leeuwarder Courant een complete bezetting van een egerländer kapel werd gevraagd, daar gelijk op heb gereageerd.

  Dat was voor mij het begin van meer dan 30 jaar Oldehove Kapel, daarbij ook nog vanaf 1995 de wat meer  mährische stijl bij de Zuidema Kapel.

  De muziek heeft mij in de loop der jaren in heel wat Europese landen gebracht waar we aan festivals en concoursen meededen.

  Toen de secretaris van Die Dorfplatz Musikanten mij in 2018 vroeg om voor iemand in te vallen, beviel dat goed.

  En dan weet je hoe het gaat , je gaat niet meer weg.

  Dat ik met de neus in de boter viel bleek kort daarna want er stond een reis naar Mülbach in Italië op het programma, waar we aan een concours deelnamen en optraden  in een feesttent.

  En als je dan op het podium staat te spelen en het publiek uit zijn dak ziet gaan is dat een ervaring die je nooit meer vergeet.

  Wat ik zeker weet is dat heel veel mensen die onze concerten bezochten in de afgelopen jaren net zo hebben genoten als ik in de feesttent in Italië.

  Vanwege de vakantie is het eerst volgende blog in September.

  Groet Jan Bakker


  Juni 2021

  Blog van Pieter

  Wat een feest om nu een blog te mogen schrijven.

  We zijn weer begonnen met de repetities in het MFA-Gebouw in Oldeberkoop.  Er is weer perspectief, nog even en we mogen ook weer voor publiek los. Vrijdag 28 mei was het zover, keurig op anderhalve meter, instrument in de aanslag en daar komt de eerste polka. Mooi niet, lange noten en toonladders was het eerste recept van  Benny, en daar konden we het mee doen. Het bleek wel nodig ook het geluid was er wel maar een mooie samenklank moest echt wel aan gewerkt worden.

  Het komt allemaal goed, volgende week weer!

  Meer dan een jaar was het heel rustig in Oldeberkoop en ook hier bij mij thuis, althans wat de muziek betreft. Verder had ik het best druk. op 6 april 2020 kwam Ayla in ons leven, een kruising van een Australische Herder  met een Nova Scotia Toller Duck retriever (een mond vol) 3 weken oud en nog bij haar moeder en overige pups en  op 8 mei  kwam ze ook bij ons wonen en dat veranderde heel veel.

  Vervelen was er niet bij 4, 5,  6 keer per dag naar buiten en zien dat de jongedame zindelijk werd en rustig ging slapen in de bench enz. Ik kan wel vermelden dat ik er de hele dag mee bezig was en van fluiten kwam niet zoveel.

  Nu een jaar verder heeft ze heel wat bijgeleerd en is het een bijna volwassen puber waarmee ik flinke wandelingen (soms tot 10km per dag) maak, frisbee doe en ook op speurtocht ga.

  Wat het vermelden waard is is dat ik heel 2020 bijna geen glas alcohol op heb, op 1 januari 2020 zijn Truus en ik beiden op het koolhydraadbeperkt dieet gegaan en daar past alcohol niet bij. Rond het eind van het jaar was ik zo’n 25kg lichter en nu neem ik in het weekend wel weer een glaasje. Maar rustig aan want ik wil het graag zo houden en het is ook goed te doen zo. Het is een manier van leven en dat bevalt uitstekend.

  Wat corona betreft maken we ons niet zulke heel grote zorgen, het afvallen kwam daarvoor wel goed uit want zwaarlijvig maakt kwetsbaarder. En verder  hebben we onze roots in de natuurgeneeskunde zoals vitaminen,  supplementen en homeopathie waarmee we ons beiden behoorlijk weerbaar houden.

  Maar hierover in een evt. volgend blog meer.

  Voor nu op naar veel oefenen en dan de  lifeconcerten in ??????.

  Pieter Verbaan (Dwarsfluit)


  Mei 2021

  Na alle drukte en verassingen rond mijn verjaardag vraagt onze voorzitter mij een BLOG te schrijven voor de maand mei. Mijn doopceel is door de media al doorgelicht, dus daar behoef ik weinig over te vertellen.

  Wij hebben nu ruim een jaar met Corona moeten leven en dat heeft ons niet veel goeds gebracht en lijkt ook niet spoedig te verbeteren. Geen repetities, concerten, elkaar weinig ontmoeten en geen inkomsten.

  Toch heb ik het idee, dat ik door Corona weer wat anders tegen muziek aankijk. Ik heb 3 maanden met 1 voortand moeten spelen. Maar hij zit er weer in. Druk op de tanden kon mijn bovenlip slecht verdragen; dus proberen de lip zover mogelijk van de tand te houden, waardoor deze sterker is geworden.

  Cruyf: elk nadeel heb zijn voordeel. Ook moet ik in de woning met demper spelen. Dat vergt ook nogal wat aanpassing en inspanning. Dus veel en regelmatig studeren, waarbij het inblazen veel tijd vergt: lange noten en laag spelen om een goede lipspanning te krijgen.

  Luisteren naar muziek heeft door Covid 19 ook veel aandacht gekregen. Stingray Classica : op KPN kan. 115 is mijn favorite zender voor muziek, maar zondagsmorgens 10 uur op omroep Oost  is Gipfelstammtisch  aan de beurt met zo nu  en dan hele mooie uitzendingen. Die oostenrijkse muzikanten kunnen zo enorm enthousiast muziek “verkopen”, Dat zei vroeger in Almelo harmoniedirigent Albert Sommer al. Muziek moet je verkopen; hij had gelijk; hij bespeelde ook zijn publiek bij concerten.

  Mijn favorite grote dirigenten zijn: Claudio Abbado, Sir Simon Rattle, Jannson, Bernstein, maar ook onze Ned. dirigenten kunnen meedoen, zoals Haitink en Jaap van Sweeden. Als je luistert en kijkt let dan eens op hun mimiek en hun contacten met hun musici. Grote, 45 min. durende symphonieën worden geheel uit het hoofd gedirigeerd zonder partituur. Dat is toch geweldig. Ook solisten spelen soms grote stukken zonder bladmuziek.

  Om klassieke muziek te beluisteren moet je je er wel voor open stellen. Als je bij voorbaat denkt: Dat is niks voor mij, dan lukt het niet. Mijn mening is: door luisteren naar klassiek of licht klassiek ga je muziek beter begrijpen en je ontwikkeld je gehoor en je ziet ook welke inspanning musici moeten leveren om zoiets te kunnen bereiken.

  Als wij met onze mooie kapel De Grubenpferde spelen,dan moeten onze luisteraars eigenlijk aan ons spel kunnen horen in welke ellendige omstandigheden die arme dieren verkeren, dan is het kunst.

  Spelen we Rosamunde moet het publiek op de stoel zitten te wippen en dat moeten wij uitstralen.   Zouden we er nog iets aan kunnen doen? Ja ,… veeel studeren en veel plezier maken met onze mooie groep. Hopelijk tot gauw en BLIJF GEZOND ALLEMAAL.

  Tjeerd Oenema


  April 2021

  Tijd om te genieten.

  We weten allemaal wel waarom we al een tijdje niet kunnen doen wat we normaal doen.

  Hierdoor hebben we allemaal veel tijd over. Ik vind het fascinerend om te zien hoe iedereen het vaak heeft over van alles wat we nu niet kunnen en wat we allemaal missen. Ook ik deed daar dapper aan mee. Totdat ik me besefte dat we best nog wel veel kunnen en dat we het nog heel erg goed hebben in Nederland.

  We zijn het niet meer gewend om zoveel tijd te hebben waardoor we nu niet meer weten wat we met die tijd aan moeten. We zijn als het ware teruggeroepen op onszelf.

  “ Back to basic” om het zo maar te zeggen. We werden natuurlijk best een beetje geleefd.

  Er werd constant zoveel van ons gevraagd. En nu moeten we ineens zelf bepalen wat we met die tijd aan moeten. En dat kan soms best lastig zijn.

  Maar………..

  Het is tijd om te genieten.

  Genieten van een heerlijke wandeling.

  Genieten van een goed boek lezen.

  Genieten van de natuur.

  Genieten van een lange fietstocht.

  Genieten van niks doen.

  Genieten van je gedachten laten gaan.

  Genieten van de tijd voor elkaar nemen.

  Genieten van een goed glas wijn.

  Genieten van tijd om uitgebreid te koken.

  Genieten van het heden.

  Enz.

  Kortom probeer te genieten van het nu. De tijd dat we weer van alles moeten/mogen komt straks weer snel genoeg.  Dan is er weer genoeg tijd om van onze muziek te kunnen genieten.

  Lieve groeten, Alie Dimmendaal Penningmeester DDM


  Maart 2021

  Na een vraag van onze voorzitter Gerwin is het nu de beurt aan ons om voor de maand maart een blog voor onze website te schrijven.
  De wereld staat stil……al een jaar lang zijn we in de greep van corona.

  Januari 2018 hebben wij , Bonne & Rommie , ons melkveebedrijf in Oldeberkoop beëindigd.

  Vanaf dat moment zijn we begonnen in de leuke, gezellige muzikale groep Die Dorfplatz Musikanten.

  Met regelmaat werd er gerepeteerd in het MFA in Oldeberkoop, de vaste standplaats van de kapel.

  Door het enthousiasme in de groep wilde men nog vaker repeteren dan dat het MFA beschikbaar was.

  Zo kwamen wij op het idee om zelf een oefenruimte in de stal te creëren.

  Zo gezegd, zo gedaan , de ruimte werd gerealiseerd en kreeg de naam “ús honk “

  Regelmatig werd hier in kleine betzetting en soms zelfs met de volledige bezetting gerepeteerd.

  Na vele gezellige, leerzame repetities en goed bezochte optredens was daar ineens in maart 2020 corona die alles abrupt deed beëindigen.

  De wereld staat stil…….maar achter de schermen gaat de verbetering , door investering in de kapel, gewoon door zodat we zodra het weer mogelijk is mooie concerten kunnen gaan verzorgen.

  De wereld staat stil……..maar zodra het sein op groen springt zet de kapel haar beste beentje voor om iedereen weer blij te kunnen maken met de mooie Egerländer en Böhmischer klanken.

  7 Noten……..

  7 noten slechts……moet je mixen , met ’t juiste ritme en magie.

  Als je ’t goed doet, dan ontstaat er……een betoverende melodie.

  Een melodie om naar te luisteren, zelf te zingen of te spelen.

  In je eentje heel alleen, saam met enkelen of met velen.

  Muziek doet een mens ontspannen, geeft hem vleugels, nieuwe moed.

  Brengt meer vreugde in zijn leven, ’t doet hem écht alleen maar goed.

  7 noten slechts……’t is een wonder , wat j’ er allemaal mee kan.

  Ze brengen mensen bij elkaar…..Iedereen…. geniet ervan !

  Lieve muziekvrienden......”Genieß dein Leben jeden Tag ! “

  Vriendelijke groet, Bonne & Rommie Minkema


  Februari 2021

  Van Roelina, baritonspeler.

  Onze voorzitter Gerwin heeft mij gevraagd om voor de maand februari een blog te schrijven op de website. Dus ga ik een poging wagen.

  Mijn naam is Roelina Hofman en speel met veel plezier de baritonstem in onze mooie en gezellige kapel. Helaas is het samen repeteren al een hele tijd niet mogelijk. Dit betekent natuurlijk ook dat de altijd gezellige concerten, met veel toeschouwers, waaronder veel “Vrienden van Die Dorplatz Musikanten” aanwezig zijn, niet door kunnen gaan. Onze kapelleden missen dat enorm. Maar er komen betere tijden. Dan kunnen we samen weer genieten van die prachtige Böhmische muziek.

  Ik onderhoud ook de contacten met de “Vrienden van Die Dorfplatz Musikanten". Inmiddels  zijn zo’n 70 Vrienden lid van deze club. Wij zijn heel erg blij met deze steun. Als “Vriend” word je op de hoogte gehouden van o.a. de optredens die onze kapel verzorgt en wordt u van harte uitgenodigd om het speciaal voor onze vrienden georganiseerde concert bij te wonen. Mocht u ook interesse hebben om “Vriend” te worden van onze kapel, dan kunt u zich aanmelden via ons e-mailadres  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of via onze website. Wij nemen dan contact met U op. De kosten zijn € 25,00 per jaar.

  In deze nare tijd, waarin we niet samen muziek kunnen maken en onze contacten en uitjes moeten missen, proberen we ons dagelijks leven toch positief in te vullen.
  Mijn manier is; thuis die prachtige Böhmische muziek spelen. Daarnaast hou ik van quilten en puzzelen. En voor de broodnodige beweging, wandel en fiets ik regelmatig in de schitterende natuur rondom onze woonplaats Havelte. Daar ligt het natuurgebied het Holtingerveld met vennetjes, bossen en heidevelden met een grote schaapskudde.

  Hopelijk duurt deze nare crisis niet al te lang meer, want we verlangen allemaal naar een normaal en gezond leven met o.a. gezellige Böhmische muziek.

  Hou nog even vol, wees voorzichtig en blijf gezond, dan hopen we u weer te mogen begroeten op één van onze concerten.

                   Het leven is een liedje, over alles wat jij bent.         

                   Een alleraardigst melodietje en jij bent het instrument.

                   Muziek dat is genieten, dat gevoel is niet te koop.

                   Muziek brengt mensen samen. Muziek geeft mensen hoop.

  Muzikale groetjes van Roelina.

   


  Januari 2021

  Van de voorzitter

  Lieve mensen,

  Nieuwjaar :
  Het was hagelnieuw nog totaal ongebruikt, ongerept en zo rein.
  Het nieuwe jaar lag te wachten op de klok van twaalfuren.
  Toen die sloegen kon het nooit meer lang duren, het nieuwe jaar begon!


  En wat we ervan maken, hoe het ook verloopt,
  wat er ook gebeuren zal bij iedereen en overal.
  Het nieuwe jaar met al zijn kunsten en grollen,
  met al zijn verdrietigheden en vrolijkheden zal het
  opnieuw voor ons knallen.

  Namens de leden en het bestuur van Die Dorfplatz Musikanten wensen wij u allen een gezegend en voorspoedig nieuwjaar

  2021:
  Die Dorfplatz Musikanten zouden niets liever willen dan dat alles weer normaal was zoals voor de pandemie. Het samen muziek maken, concerten geven en onze trouwe fans begroeten. Helaas moeten we nog steeds geduld hebben. Maar eens komt de dag dat wij elkaar weer in levende lijve mogen begroeten.

  Bedankt:
  Wij hebben via de post en mail verschillende kaartjes mogen ontvangen van onze vrienden en kennissen die ons fijne feestdagen toe wensten, wij willen jullie daarvoor hartelijk bedanken.

  Tot slot :
  Houd moed en heb lief.

  Met vriendelijke groet,

  Gerwin Schalen.


  December 2020

  Van de voorzitter.

  Hallo lieve mensen,

  Als voorzitter van Die Dorfplatz Musikanten schrijf ik eens per maand een blog voor onze website. Maar deze maand gaan we het anders doen, Roel de Vries gaat het blog schrijven. Hij is onze trompettist en secretaris. Veel lees plezier en ik wens jullie alvast fijne feestdagen.

  Gerwin Schalen.

  Tegenwind :

  Beste muziekvrienden,

  Tijdens mijn dienstplicht was ik dienstplichtig muzikant bij het Fanfarekorps der Limburgse Jagers in Seedorf (Duitsland). Tegenwoordig worden er geen dienstplichtigen meer opgeroepen, maar ik ben nog steeds blij dat ik deze periode heb mogen meemaken. Een fantastische tijd en ik heb hier 6 waardevolle vrienden aan over gehouden. We treffen elkaar nog ieder jaar in Nederland of ergens in het buitenland.

  De planning was om dit jaar naar het Oktoberfest in München te gaan, maar door Covid-19 is het dit jaar Amersfoort geworden. Normaliter zou ik met de trein of auto zijn gegaan, maar nu had ik besloten om op de fiets te gaan. Vrijdags heen en zondags terug. Het weer was gelukkig goed, maar had de pech dat ik zowel de heen- als terugreis tegenwind had. Ondanks de tegenwind, heb ik een fantastische fietstocht gehad. En mijn plezier aan het fietsen is gebleven!

  Tegenwind hebben Die Dorfplatz Musikanten dit jaar ook. Wat een prachtig jaar had moeten worden, met vele optredens, is in maart abrupt geëindigd. Ook mocht er ook niet meer gerepeteerd worden. We hadden, zeg maar, orkaankracht tegen. Maar hierdoor is de liefde voor “onze” muziek niet weg. De muziek blijft ons gelukkig ook in deze tijden binden, ook met straffe tegenwind.

  Vrijdag 4 december gaan we de repetities weer oppakken en gaan we ons voorbereiden op het jaar 2021. Hopelijk hebben we in 2021 weer de wind mee en mogen we jullie weer begroeten op één van onze concerten. Wij zien hier erg naar uit, wij zijn het plezier in onze muziek gelukkig niet verloren!

  Die Dorfplatz Musikanten wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig 2021.

  Een hartelijke muziek groet,

  Roel de Vries

  Secretaris van Die Dorfplatz Musikanten.


  November 2020

  Van de voorzitter,

  Heimwee
  Heimwee naar de tijd toen we nog
  zorgeloos over straat flaneerden.
  Gezellig op terrasjes bivakkeerden
  smakelijk in gezelschap dineerden.
  Juichend op de tribunes verkeerden
  met Die Dorfplatz Musikanten concerteerden.
  Iedereen op een rondje trakteerden
  ons op allerlei feestjes amuseerden
  handen schudden en zoenen uitdeelden.
  Ook heimwee naar wat rust
  in de natuur en langs de kust
  fietsen deed je onbewust.
  Heimwee naar al die onbezorgde tijden
  daarom ons eerst van corona bevrijden.

  Geduld :
  Ons geduld wordt ernstig op de proef gesteld, wij willen zo graag ons vertrouwde leventje terug. Dingen doen zonder na hoeven te denken of we het allemaal wel goed doen. Naar een openbare gelegenheid gaan als bv. een supermarkt of bouwmarkt is voor sommigen onder ons al een hele uitdaging, bang om besmet te raken. Het dragen van mondkapjes is al voor velen van ons normaal. En voor degene die ze niet dragen in het openbaar krijg ik de neiging om te vragen waarom ze er niet één dragen. Ook zijn er helaas nog vele mensen die het niet zo nauw nemen met de regels. Feestjes en bijeenkomsten, noem maar op. Neem de regels in acht, al doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor een ander!!!

  Repetitie :
  De repetities liggen op dit moment ook stil, al word het verlangen om weer samen muziek te kunnen maken met de dag groter. Maar ook voor de DDMers geld GEDULD….. Ook krijg ik berichtjes van onze vrienden die ons missen en smachten om weer eens een concert van ons te bezoeken. De muziekcommissie heeft weer een prachtige nieuwe polka voor ons uitgezocht. Die Fidelen Sechziger (genieten in de zestiger jaren). Een polka gearrangeerd door de Duitse muzikant Franz Bummerl die flügelhorn speelde bij Ernst Mosch und seine egerländer musikanten.

  Tot slot :
  Ik hoop dat wij elkaar snel weer mogen begroeten.

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  Oktober 2020

  Van de voorzitter

  Beste mensen,

  Deze tijd:
  De afstand maakt ons steeds hoekiger in bewegen.
  Een kus of aai terloops gegeven in een gedachteloos lief moment
  presenteert de breekbaarheid van leven waarin alleen discipline telt.
  Gewoon is nog lang niet ingedaald met de schrik om het hart
  gaat de wereld weer plat

  Concert :
  Die Dorfplatz Musikanten zouden terwijl ik dit blog schrijf een concert geven in De Bining te Hemrik. De voorbereidingen waren in volle gang en onze vrienden en familie hadden al in grote getale een plekje gereserveerd.
  Maar helaas door de uitbreiding van de pandemie werd er besloten dat er in een zaal maximaal 30 personen mogen, en dat betekende dat wij geen concert konden geven. Maar zodra er weer mogelijkheden bestaan dat wij weer mogen optreden, laten wij dat zsm aan u weten.

  Tevens zullen de concerten die op onze agenda staan tot nader orde niet doorgaan.

  Repetitie :
  De repetities gaan nog gewoon door, we zitten als muzikanten 2 meter uit elkaar en kunnen zo werken aan een nieuw repertoire.
  Er zijn al verschillende nieuwe stukken op de lessenaar verschenen zoals onder andere de Paula polka, Die Grubenpferde van Ernst Mosch, Rosen so rot en Ein junger Egerländer.

  Het lijkt mij goed om voor deze keer de tekst van een van de nieuwe stukken te plaatsen en dat is de tekst van Grubenpferde geworden.
  Het is een beetje trieste maar mooie tekst, noem het maar een smartlap, op een mooie walsmelodie.

  Unten im Schacht leben Pferde
  Dunkel ist's dort und die Arbeit schwer.
  Bleiben stets unter die Erde,
  kennen kein Tageslicht mehr.
  Lasst sie nicht länger dort unten sein,
  Sonst werden sie noch blind.
  Bringt sie hinauf in den Sonnenschein,
  Das haben sie verdient.
  Lasst sie nicht länger dort unten sein,
  Sonst werden sie noch blind.
  Bringt sie hinauf in den Sonnenschein,
  Das haben sie verdient.

  Tot slot :
  Ik hoop dat wij elkaar snel weer mogen begroeten in goede gezondheid en wij weer kunnen genieten van de warme klanken van onze kapel.

  Met vriendelijke groet,

  Gerwin Schalen.


  September 2020

  Van de voorzitter,

  Lieve mensen,

  Kunnen we weer ? : Ik liep gisteren door de straten. Zo akelig stil en verlaten het leek allemaal heel vreemd. Alsof de wereld een pauze neemt. Voetgangers lopen nu in boog om je heen. Ik haastte me weer naar mijn warme huis. Ver weg van corona, veilig voor de buis.
  Maar de nieuwslezer bracht onheilsberichten. We moeten ons leven anders inrichten

  Vakantie : Na een periode van vakantie is het nu weer tijd voor een nieuwe blog. Heel Nederland was in de ban van de vakantie, een ieder genoot op zijn/haar eigen manier. Het weer was goed te noemen, met aan het begin van augustus een heuse hittegolf ( pffff wat was het warm !!!! ) We begonnen aan de vrijheid te wennen na de lockdown. Wij waren wel klaar met corona, maar helaas is corona nog niet klaar met ons. Overal stak het virus de kop weer op en werden er weer maatregelen genomen om het virus geen kans te laten geven om zich verder te verspreiden. Laten wij met ons allen de moed erin houden en besmettingen tegen gaan. We zullen ons leven anders in moeten richten.

  Concert : Die Dorfplatz Musikanten gaan onder voorbehoud op zondag 4 oktober een concert geven in De Bining te Hemrik. Hoe het concert er precies uit komt te zien is nog niet helemaal duidelijk, wat is mogelijk…. we zijn nu volop met de voorbereidingen bezig.    Tevens staat er een concert op de planning in Het Witte Huus in Donkerbroek.

  Wij houden u op de hoogte !!!!

  Tot slot : De repetities gaan ook weer beginnen, op vrijdagavond 11 september gaan we “los” in het MFA in Oldeberkoop.

  Met vriendelijke groet,

  Gerwin Schalen.


  Juli 2020

  Van de voorzitter

  Lieve mensen,

  We kunnen weer
  De deur weer uit, de ramen open, ik kan mijn nest weer verlaten, als vrije vogel weer rondlopen. De crisis Corona genoemd is aan de ketting gelegd. Maar wees niet te goed van vertrouwen, de strijd is nog lang niet beslecht. Zijn felle vechten is befaamd, houdt afstand en hij zal niet bijten. Stap niet in zijn wereld die hij achter zich houdt. Wat menigeen niet weet dat het er stervenskoud is, en het zal je zeker spijten als je geen afstand houdt. Hij komt je zo lief tegemoet maar hij blaft kwaadaardig en luid, niemand komt zijn wereld meer uit. Voorlopig blijkt de ketting sterk genoeg. 

  Serenade:
  Woensdag 24 juni jl. was de dag dat ons lid Klaas en zijn vrouw Baukje 60 jaar getrouwd waren. Een dag van tevoren werd er groen licht gegeven dat er in gezins verband een klein feestje gehouden mocht worden. En nu wij als Die Dorfplatz Musikanten ook iets meer ruimte kregen van de regering, hebben wij bij Klaas en Baukje een serenade gebracht. Een complete verrassing voor het bruidspaar, met tranen in de ogen werden wij ontvangen. Na de serenade werden wij getrakteerd op een heerlijk gebakje met een leuke attentie erbij. Klaas en Baukje nogmaals van harte gefeliciteerd met jullie 60 jarige huwelijk.

  Juli :
  Die Dorfplatz Musikanten hebben besloten om nu de vakantie periode in te gaan, maar helemaal niets doen is er voor de meesten van ons niet bij. Net als andere jaren word er met enige regelmaat in kleine bezetting gerepeteerd in Us Honk…

  Tot slot :
  Ik wil iedereen die binnenkort met vakantie gaat, of lekker thuis blijft een fijne vakantie toewensen. Ik hoop dat wij elkaar snel weer kunnen ontmoeten en weer mogen genieten van de Egerländer klanken. Mochten er nog dringende vragen zijn, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. De gegevens zijn te vinden op de website.

  Mijn volgende blog zal begin september weer te lezen zijn op onze website. (de voorzitter gaat binnenkort genieten van zijn welverdiende vakantie !!!!)             

  Grüß Gott,

  Gerwin Schalen.


  Juni 2020

  Van de voorzitter

  Hallo beste mensen,

  Nog niet echt op gang laat ik mijn gedachten gaan.
  Van de nood maar een deugd gemaakt besef je dat corona je niet in alles negatief raakt!
  Gemotiveerd begin ik aan mijn plicht.
  Structuur ken ik opnieuw, zij het van een wat andere orde.
  Zoeken was het naar een nieuw evenwicht.

  Versoepeling :
  Nu de regering de maatregelingen wat gaan versoepelen is iedereen blij en gemotiveerd om nieuwe plannen te maken. We mogen er weer op uit, je ziet het in het verkeer, in de bossen, de fietspaden, we gaan het nieuwe leven in met 1,5 meter afstand. Beperkte ruimtes en afstand in de restaurants, het zal allemaal wennen worden. Jammer genoeg mogen wij onze hobby nog niet gezamenlijk uitvoeren, wij zullen geduld moeten hebben. En hoe het er uit komt te zien als wij wel muziek mogen maken en concerten gaan geven, weten we op dit moment nog niet. Geduld is een schone zaak, en laten wij vooral niets overhaast dingen gaan doen. We blijven zuinig op elkaar.

  Juni :
  Die Dorfplatz Musikanten komen 5 juni weer bij elkaar !!!! Helaas nog niet om samen te musiceren (want dat mag nog niet) maar om elkaar na een lange periode weer te zien en te spreken. Tevens gaan wij dan een algemene ledenvergadering houden en gaan we samen nieuwe plannen maken voor de toekomst. We zullen nog even geduld moeten hebben totdat wij u als liefhebber van onze muziek weer kunnen verwelkomen bij één van onze concerten. Wij kunnen niet wachten !!!!!!!

  Tot slot :
  Wij zijn op zoek naar een getalenteerde klarinet speler. Interesse? neem snel contact met ons op via ons emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 498 35 235

  Pas goed op u zelf en op anderen.

  Graag tot snel

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  mei 2020

  Van de voorzitter,

  Lieve mensen,

  ‘s Avonds hadden we samen nog veel plezier, maar ontwaakten in een andere wereld hier.
  Het drukke leven van de dag voordien verstomd er dreigt iets op de achtergrond.
  Het gaat van land naar land, niemand heeft het in de hand.
  In onze wereld mooi en fijn bracht het ellende en deed pijn.

  Er heerst een diepe rust over de straat, stilte, kilte die mijn ziel raakt.
  Scholen, winkels en horeca blijven dicht voor de corona is men gezwicht.
  Geen knuffel of praatje geven, alleen en op 1,5 meter afstand leven.
  Kussen, handen geven worden wapens.
  Ziekte, dood, het virus leeft zich uit, het leven gaat verder achter een ruit

  Houd moed :
  We zitten met z’n allen in een uitzonderlijke situatie met uitzonderlijke maatregelen. Sinds half januari werd bekend dat het coronavirus Nederland ook had bereikt. Het virus greep om zich heen en het leek erop dat de hele samenleving stil werd gelegd en werden er maatregelen door de regering opgelegd. Gelukkig werd het geen lockdown en konden wij toch enig sinds onze vrijheid behouden. Samen proberen we het beste er van te maken, we kunnen met elkaar (video)bellen en appen om even te vragen hoe het met de ander gaat. Al zouden we heel graag even bij elkaar langs gaan om elkaar de hand te schudden of een knuffel te geven, maar helaas zit dat er nu even niet in.

  September :
  Die Dorfplatz Musikanten missen de repetitie’s en optredens, de gezelligheid het applaus. Als het aan ons lag gingen we meteen weer met elkaar muziek maken, maar vanuit overheidswege zijn we verplicht om al onze activiteiten voorlopig uit te stellen naar begin september. Hoe en wat is voor velen nog onduidelijk, moeten wij de 1,5 meter afstand houden, hoeveel bezoekers mogen in de zaal, zodra wij meer weten laten wij van ons horen.

  Tot slot :
  Wij zijn op zoek naar een getalenteerde klarinet speler. Interesse? neem snel contact met ons op via ons emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 498 35 235

  Pas goed op u zelf en op anderen.

  Graag tot snel

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  April 2020

  Van de voorzitter,
  Lieve mensen, Er reist een ziekte over de wereld en klopt onverwachts bij mensen aan. Er heerst onzekerheid in heel ons land nu we voor nieuwe uitdagingen staan. Waar blijven we als alles wankelt, de economie instort en ik kwetsbaarheid leer. Wees er voor elkaar, samen kunnen wij het aan en delen we de zeer.

  Coronavirus :
  Het coronavirus teistert nog steeds onze wereld, waar mensen sterven of ziek zijn, maar ook mensen die genezen, laten we dat ook vooral niet vergeten. Menigeen van ons zitten al weken binnen, durven hun huis niet uit en kunnen niet bij hun dierbaren op bezoek. Laten hun boodschappen bezorgen en een frisse neus halen kan alleen maar in de achtertuin.

  Onze wereld wordt op deze manier wel heel erg klein. Wij missen onze hobby’s en onze uitjes waar wij ons zo op verheugd hadden. Maar ik hoop dat deze tijd snel voorbij gaat en wij elkaar weer mogen begroeten, met elkaar mogen lachen, genieten van alle mooie dingen in het leven en dat wij deze vervelende crisis maar snel achter ons kunnen laten en doen vergeten.

  Tot slot :
  Die Dorfplatz Musikanten zitten deze tijd niet stil. Achter de schermen wordt er voor als het coronavirus straks onder controle is en een ieder zijn eigen weg weer kan gaan, nagedacht over hoe wij samen weer mooie concerten kunnen geven. Er is nieuwe muziek besteld die wij dan thuis alvast kunnen oefenen. En is het dan weer mogelijk om met elkaar te kunnen samenspelen dan gaan we er weer vol tegen aan en dan kunt u er van uit gaan als trouwe fan en liefhebber van onze kapel dat wij samen met u volop kunnen gaan genieten van onze Egerländer muziek.

  Voor vele mensen onder ons is het een spannende tijd, wij zullen er voor elkaar moeten staan en ik wens u daar veel sterkte mee.

  Pas goed op u zelf en op anderen.

  Graag tot snel

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  Maart 2020 update

  Van de voorzitter

  Lieve mensen,

  * Geen kussen geven, geen hand meer geven, op 2 meter afstand leven.
  * Handen wassen , niet verkassen.
  * Virus aan het werk, wij houden ons sterk.

  Coronavirus :
  Het coronavirus treft ons allemaal, het is een tijd dat wij extra voor elkaar moeten zorgen.
  Het is een onzekere tijd, je vraagt je af zal het mij treffen? Zal het mijn dierbaren treffen?

  Ook wij als Die Dorfplatz Musikanten hebben alle activiteiten stil moeten leggen. Wij hadden  deze periode een zeer drukke tijd qua optredens , maar helaas voor iedereen legde het  coronavirus alles plat.

  Als wij met elkaar deze periode door zijn, zal ik u beloven dat wij als blaaskapel weer volop er tegenaan gaan en dat wij allemaal weer gaan genieten van de prachtige klanken van de Egerländer muziek !!!!

  Tot slot :
  Voor vele mensen onder ons is het een spannende tijd, wij zullen er voor elkaar moeten staan en ik wens u daar veel sterkte mee.
  Pas goed op u zelf en op anderen.

  Graag tot snel
  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  Maart 2020

  Van de voorzitter

  Lieve muziekliefhebber,

  Winter / Lente :
  De winter is nog niet helemaal voorbij, het prille voorjaar lijkt al aangebroken
  Bloemen en planten komen inzicht, nog even dan is het zover
  Dan zal het voorjaar uit zijn jas kruipen en hopelijk prachtig worden.

  Voorjaarsconcert Noordwolde :
  Op zondagmiddag 23 februari hebben wij ons eerste voorjaarsconcert in Het Buurthuus te Noordwolde gehouden. De zaal was goed gevuld en wij zijn dan ook trots en blij dat wij onze  vaste bezoekers weer mochten verwelkomen en er waren zelfs mensen in de zaal die ons nog nooit gehoord en gezien hadden…( deze mensen waren blij verrast )

  Ook wij als kapel werden deze middag verrast door een tweetal vrienden van onze kapel die ons financieel wilden sponseren, de eerste die zich aanbood was Excellent Geveltechniek uit Boijl, dit bedrijf is gespecialiseerd in zonwering. En als tweede sponsor Bouma tuinonderhoudsbedrijf uit Gorredijk, de naam zegt het al, gespecialiseerd in het onderhoud van u tuin. Wij zijn heel blij met deze twee sponsors, De link naar hun website komt binnenkort onderaan onze voorpagina te staan onder het blokje sponsoren.

  Mochten zich nog meer gegadigden zijn die ons willen sponseren, neem dan contact met ons op.

  Voorjaarsconcerten Bakkeveen en Havelte :
  Op zondag 22 maart zijn wij weer te zien en horen in recreatiecentrum Dundelle in Bakkeveen, en op zo zondag 29 maart in De Veldkei in Havelte, beide concerten beloven weer een muzikale happening te worden.

  Tot slot :
  kijk op onze website voor meer informatie.

  Tot de volgende blog.
  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  Februari 2020


  Beste muziekliefhebber,

  Winter :
  Soms wat kouder, maar te warm meestal

  * De vogels zoeken hun nestkastjes al
  * Stormen met regen dan weer windstil
  * Deze winter weet niet wat hij wil.

  Tytsjerk :
  26 januari hebben wij weer een sfeervol en muzikaal concert mogen geven in Tytsjerk.      Een goed gevulde zaal kon wederom genieten van de klanken van onze kapel, de polka’s, marsen en walsen werden enorm gewaardeerd , Ik heb zelfs enkele mensen gesproken die emotioneel deze middag hebben beleeft, men vond het geweldig !!!

  Op zondagmiddag 3 mei zijn wij weer te horen en te zien in Yn e Mande in Tytsjerk
  Voorafgaand aan het concert hebben wij een interview gehad met Ruud van Didden van Ruud’s Music Magazine. Dit magazine is speciaal bedoelt voor de liefhebbers van blaasmuziek, het staat vol met leuke verhalen, interviews en foto’s. Het was een prettig interview en ons interview zal in Ruud’s Music Magazine geplaatst worden in de editie van maart. Bent u al een beetje nieuwsgierig geworden ? kijk dan eens op www.rmm.net

  Repetitieweekend :
  In het weekend van 8 en 9 februari hebben wij als Dorfplatzers een studieweekend, dit ter voorbereiding op onze komende concerten, er zal aandacht geschonken worden aan oa. ademhalingstechnieken , speelmanier  etc etc etc ,er zullen ook een aantal nieuwe muziekstukken op de lessenaar komen.

  Voorjaarsconcert Noordwolde :
  Op zondagmiddag 23 februari geven wij een voorjaarsconcert in Het Buurthuus / Vlechtwerk Mandehof 13 in Noordwolde. De zaal gaat open vanaf 14.00 uur en het concert begint om 14.30 uur. Komt allen want het beloofd weer een gezellige middag te worden !!

  Annulering :
  Zoals al eerder vermeld gaat het voorjaarsconcert op 1 maart NIET door, maar noteer alvast 22 maart in u agenda want dan gaan we met z’n allen naar Bakkeveen.

  Er zijn dit jaar natuurlijk meer concerten van ons, kijk op onze agenda voor meer informatie.

  Tot de volgende blog.

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  Januari 2020 (update 12 januari)

  Van de voorzitter,
  Beste liefhebber van de Egerländer blaasmuziek,

  Annulering 1 maart : Als eerste mededeling wil ik jullie zeggen dat ons geplande voorjaarsconcert  in Oldeberkoop op zondag 1 maart wegens onvoorziene omstandigheden niet door gaat.!!! Als u nog mensen spreekt die deze dag ons concert zouden willen bezoeken, meld alstublieft dat dit niet door gaat. Er wordt naar een andere datum gezocht.

  Na alle feestdagen met familie, vrienden, en kennissen staan we weer voor een fonkelnieuw jaar. Voor Die Dorfplatz Musikanten is het afgelopen jaar een bijzonder jaar geweest, wij hebben bijvoorbeeld nieuwe kleding kunnen kopen, een 9 tal nieuwe muzikanten mogen verwelkomen en een aantal van ons hebben een nieuw instrument gekocht en nog veel meer zaken waar we trots op kunnen zijn. Er zijn voor het nieuwe jaar ook alweer een aantal plannen, ons 12.5 jarig jubileum, de komende voorjaarsconcerten etc etc, houd ons goed in de gaten dan mist u niets !!

  Vrienden van : De kapel gaf op 5 januari jl. een concert speciaal voor “De Vrienden van Die Dorfplatz Musikanten” Dit gratis concert in het MFA te Oldeberkoop werd goed bezocht. De koffie stond klaar en de gratis consumptie werd ook zeer gewaardeerd, na afloop hebben we nog gezellig soep met een broodje gegeten. Er werden ook een aantal nieuwe muziekstukken ten gehore gebracht. Als voorzitter heb ik mijn waardering uit gesproken aan deze speciale groep vrienden die onze kapel een warm hart toedraagt en een financieel steuntje in de rug geeft. Voor deze gelegenheid kon bij aanvang aangegeven worden welke polka’s,walsen, (met of zonder zang) men het liefst wilde horen. We kijken terug op een fantastisch vrienden concert.

  Concert Tytsjerk :
  Op zondagmiddag 26 januari zijn wij weer te horen in Yn e Mande in Tytjerk, dit is ons eerste concert van 2020 , iedereen is van harte welkom, maar let wel….vol = vol !!!

  Er komen dit jaar natuurlijk meer concerten van ons, kijk op onze agenda voor meer informatie.         

  Tot de volgende blog.
  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  December 2019

  Van de voorzitter

  Beste muziekliefhebber,

  Hopend op een kerst met sneeuw.
  Dat is het wonder dezer eeuw.
  Laat een lichtje helder schijnen.
  Zodat verdriet en zorg verdwijnen.

  Deze tekst komt uit een gedicht dat wij hebben mogen ontvangen van lieve vrienden van onze kapel.

  Donkerbroek:
  Wederom waren wij erg benieuwd of we de zaal vol zouden krijgen bij ons concert in Het Witte Huis te Donkerbroek. Al ruim voor dat het concert begon stond er al een schare fans van onze muziek in de hal te wachten om naar binnen te mogen. (Het was namelijk nog maar 14.00 uur terwijl het concert om 15.00 uur begon). Tot onze verbazing waren de stoelen die klaar stonden al snel bezet en werden er stoelen overal weg gehaald totdat de zaal bomvol zat !!!! Onze gasten konden bijna niet wachten totdat het concert begon.

  Na twee uur polka’s , marsen en walsen ging het publiek voldaan huiswaarts.

  Ook onze kapelmeester Benny was heel tevreden hoe er gemusiceerd was, hieronder een klein stukje tekst dat Herr kapelmeister via de Whatsapp naar de muzikanten stuurde.

  "Ik ben een trotse kapelmeester, de wil en enthousiasme om samen muziek te maken is overweldigend…dank jullie wel. Groot applaus en volle zalen zijn zo mooi om mee te maken, dat doet je goed en geeft moed voor de toekomst."

  Concerten :
  Die Dorfplatz Musikanten zijn voor dit jaar nog niet klaar met de concerten, op vrijdagavond 13 december zijn wij te horen in De Wier in Ureterp, daar zullen wij ook een aantal kerstliederen ten gehore brengen. Op zaterdag 14 december zijn wij te zien en te horen op de kerstmarkt, ‘s middags in Vledder en ‘s avonds in Diever.(Deze dag is vrij toegankelijk). Zondagmiddag 15 december spelen wij in Tuindorado in Drachten (dit is ook vrij toegankelijk)

  Kijk op onze website bij agenda voor meer informatie.

  Wij wensen u en uw dierbaren hele fijne feestdagen en een gezegend en gezond nieuwjaar.

  Tot de volgende blog.

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.

  *************************************

  November 2019

  Van de voorzitter,
  Beste muziekliefhebber, de klok is inmiddels verzet naar de wintertijd , de eerste nachtvorst heeft zich gemeld en er zijn al heel veel bomen die haar bladeren kwijt zijn.

  Binnen is het lekker warm en vermaken wij ons door een boek te lezen of tv te kijken of samen met vrienden en kennissen gezellig een borrel te drinken.

  De afgelopen maand
  Trots, dat kunnen we zijn, wij als DDM hebben de afgelopen maand drie concerten mogen geven voor de liefhebber van de Egerländer muziek. Ons eerste concert op 6 oktober was in Hemrik, (wat hebben wij er naar uitgekeken!!! ) het was best spannend, de eerste keer in ons nieuwe tenue, hoeveel publiek komt er, een aantal nieuwe muziekstukken en niet te vergeten de primeur van onze zangeres Veronique. Met hier en daar een klein foutje is het verder allemaal goed gegaan, een enthousiast publiek en een tevreden kapel. Wat willen we nog meer.

  Ons tweede concert op zondagmiddag 20 oktober in Tytsjerk was er één om in te lijsten, wie had dat verwacht, een volledig uitverkochte zaal !!!!   Wat was dit een geweldige middag, met enige aanpassingen in organisatie en presentatie (die dit concert voor het eerst werd gedaan door Alie Dimmendaal ) en een uitzinnig publiek is het een geweldige middag geworden. Wij kijken alweer uit naar het volgende concert in Tytsjerk (kijk voor de data in de agenda op deze site)

  Het derde concert op 27 oktober was in onze thuisbasis MFA te Oldeberkoop, de verwachtingen waren hooggespannen, hoeveel publiek kunnen wij weer verwachten, nou ik kan u vertellen dat wij versteld stonden dat er wederom veel publiek naar ons toe was gekomen, er werden al snel stoelen bijgezet en er werd  precies om 15.00 uur begonnen met de Andulka Marsch. Een hoogtepuntje was het nummer Auf der Vögelwiese met zang van Benny en Rudy wat gepaard ging met grote glazen bier!!! Tevens werden wij in de pauze getrakteerd op overheerlijke bitterballen. Tijdens deze 3 concerten hebben wij ruim 400 liefhebbers van onze muziek mogen begroeten.

  Concerten
  Op zondagmiddag 24 november nodig ik u weer uit om aanwezig te zijn op ons concert in Het Witte Huis in Donkerbroek. De voorbereidingen zijn in volle gang, wij hebben er zin in.

  14 december zijn wij te zien en horen op de kerstmarkten, ‘s middags in Vledder en ‘s avonds in Diever. (Deze dag is vrij toegankelijk)

  Kijk op de agenda van onze website voor meer informatie!!

  Als laatste
  Wij waren al enige tijd op zoek naar een getalenteerde trombone speler, gelukkig hebben wij deze gevonden in de persoon van Frederik van der Wal, welkom in onze kapel.

  Tot de volgende blog.

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen

  ********************************************************************************

  Oktober 2019

  Van de voorzitter
  Beste muziekliefhebbers , De herfst heeft zijn intrede gedaan, de dagen worden korter, de bladeren vallen van de bomen en de kachel kan weer aan.

  Het is tijd om achter de computer te gaan zitten, de website van DDM te bezoeken en dan zien dat één en ander veranderd is…..

  Ons nieuwe logo en groepsfoto staan op de site !!!!
  Via de media (kranten en internet) hebben wij de allereerste foto van onze kapel in onze nieuwe trachtenkleding al aan u kunnen laten zien.  

  Bent u nieuwsgierig hoe onze kleding er in het echt uit ziet? Dan nodig ik u uit om deze maand op één van de concerten te komen kijken en luisteren. (zie de agenda)

  Voorbereidingen
  Voor de komende concerten is er veel geoefend om een nieuw programma in te studeren  met verschillende nieuwe muziekstukken, de zang komt tijdens deze concerten ook ruimschoots aan bod.

  Concerten
  Zoals u van ons gewend bent geven wij weer een aantal concerten voor de liefhebber van de Egerländer muziek. Ons concert is op zondagmiddag 20 oktober in Yn a Mande te Tytsjerk , daar zullen wij te zien zijn in onze nieuwe kleding en laten wij ons nieuwe programma horen.

  Kijk op de kalender van onze website voor meer concerten !!

  Als laatste

  Wij zijn nog steeds op zoek naar een getalenteerde en enthousiaste trombone speler !

  Neem snel contact met ons op.          

  Tot de volgende blog.

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.

  *************************************************

  September 2019

  Van de voorzitter.

  Beste muziekliefhebbers ,

  De vakantie is voor de meesten van ons weer voorbij, als ik zo de vakantie verhalen hoor van onze kapelleden hebben ze het allemaal prima naar hun zin gehad.

  Helemaal stil zitten in onze vakantie is ons niet gelukt, er zijn nog een viertal “zomer repetities” geweest voor degene die niet weg gingen met vakantie. Deze repetities zijn altijd erg zinvol, de nieuwe muziekstukken worden alvast doorgespeeld en om de embouchure (een goede lipspanning) op pijl te houden.

  Fotosessie :

  Op zaterdagmiddag 24 augustus was het dan eindelijk zo ver, iedereen van de DDM in het nieuwe tenue en met de hele kapel op de foto.

  Onder begeleiding van een professionele fotograaf werden er verschillende groepsfoto’s gemaakt in en rondom Oldeberkoop. Er zijn foto’s gemaakt bij oa. het kanon, in het Molenbos en bij villa Vredewoud.

  Nu maar afwachten hoe de foto’s geworden zijn !!!!  Hou onze website in de gaten want als we de foto’s hebben worden ze hier geplaatst.

  Tevens werd het nieuwe logo van Die Dorfplatz Musikanten onthuld. Hoe ons logo eruit ziet, kom ik in een volgend blog op terug.

  Barbecue :

  Om het nieuwe seizoen in te luiden hebben wij aansluitend aan de fotosessie een heerlijke BBQ gehad samen met onze partners, en hebben wij het glas geheven op een muzikaal jaar, en dat wij maar veel muziek in goede gezondheid mogen maken.

  Optredens :

  Zoals jullie van ons gewend zijn geven wij nog weer een aantal optredens voor onze fans en superfans. Ons eerste concert is al op 6 Oktober in De Bining te Hemrik, daar zullen wij voor het eerst te zien zijn in onze nieuwe tenue en met een groot aantal nieuwe muziekstukken.

  Kijk op de kalender van onze website voor meer optredens !!

  Als laatste:

  Zijn er nog getalenteerde en enthousiaste klarinet en trombone spelers ???

  Neem snel contact met ons op.          

  Tot de volgende blog,

  met muzikale groet;

  Gerwin Schalen.

  ***********************************

  Augustus 2019

  Van de voorzitter vanaf de camping.

  Ik ben heerlijk met vakantie en met deze warmte te ontspannen om aan dit blog te werken, maar ik kan jullie wel verklappen dat we in september weer helemaal los gaan. Er zijn weer een aantal prachtige nummers bij gekomen waar tussen de mooie dagen door op diverse plaatsen al flink aan gerepeteerd wordt dus houdt het in de gaten.  Volgende keer weer meer. Die Dorfplatz Musikanten aan het repeteren 2019

   

   

   

   

   

  ***********************************

  Juli 2019

  Van de voorzitter,

  Nog even en al onze nieuwe kleding is binnen, de eerste indrukken van hoe het er allemaal uit zal komen te zien is onder de leden erg positief, chapeau voor de kledingcommissie.

  Op zaterdag 24 augustus is het zover dat wij eindelijk een nieuwe foto kunnen gaan maken in onze nieuwe kleding, waar dit gaat gebeuren is nog een geheimpje….

  Aansluitend zal het nieuwe seizoen ingeluid worden met een overheerlijke BBQ.

  Open repetitie Oldeberkoop :

  Op vrijdagavond 28 juni hebben wij een open repetitie gehouden op het plein tegenover Het Hof van Oldeberkoop. Dit willen wij jaarlijks gaan doen ter afsluiting van ons muzikale seizoen en om kennis te maken met de inwoners van Oldeberkoop. Het was voor ons de eerste keer en we wisten ook niet wat wij er van konden verwachten.Dorfplatzmusikanten in Oldeberkoop In het begin van de open repetitie was het nog rustig in het dorp, maar doordat wij flink van ons lieten horen werd het als snel drukker. Wij hadden zelfs publiek uit Amerika, ze waren op bezoek bij familie en zaten gezellig met elkaar aan tafel voor een overheerlijk diner van Het Hof Van Oldeberkoop.

  Ik ben met deze mensen in gesprek gekomen en wat blijkt….ze vieren daar ook Oktoberfeesten en met het enthousiasme van beide kanten kan het misschien in de toekomst nog wel eens gebeuren dat wij met de DDM richting Amerika gaan !!!!

  Na tijd hebben wij als Dorfplatzers gezellig bij elkaar gezeten onder het genot van een hapje en een drankje.

  Die Dorfplatz Musikanten hebben op 16 Juli nog een optreden in Diever, en daarna gaan we genieten van een welverdiende vakantie.

  Terugkijkend op de eerste helft van dit jaar kunnen wij zeer tevreden zijn met hoe wij er als kapel nu voor staan.

  Optreden :

  16 Juli tijdens de fietsvierdaagse in Diever. (Optreden is buiten en vrij toegankelijk)

  Kijk voor meer optredens die wij dit jaar gaan geven in de agenda op onze site.

  Als laatste:

  Ik wil iedereen graag een hele fijne vakantie toewensen.              

  Tot de volgende blog,

  met muzikale groet;

  Gerwin Schalen.

  ****************************

  Juni 2019

  Het is alweer Juni, wat gaat de tijd toch snel…..

  Het mooie weer is in aantocht en met de feestdagen zoals Hemelvaart en Pinksteren lijkt het net alsof het al zomervakantie is.

  Met nog een paar repetities voor de zomerstop, is het de muziekcommissie weer gelukt om een viertal nieuwe muziekstukken op de lessenaar te zetten !!!

  Polka mit Hertz - Liesel Polka - Julia Polka  en  Von Freund zu Freund

  Wij gaan hier weer flink mee aan het oefenen zodat wij deze stukken op een volgend concert aan ons publiek kunnen laten horen.

  Optreden Paasloo :

  Op woensdagavond 22 Mei hebben wij als Die Dorfplatz Musikanten een optreden mogen verzorgen bij Recreatie centrum De Eikenhof te Paasloo.

  Dit was in het teken van de jaarlijkse fietsweken die op De Eikenhof georganiseerd word.

  Wij zouden in eerste instantie buiten op het terras muziek gaan maken, maar aangezien het koude en grillige weer werd besloten om het optreden naar binnen te verplaatsen.

  Het was een bijzondere avond voor de eigenaar van De Eikenhof, wij als DDM waren de eersten die in de totaal vernieuwde zaal een optreden mochten verzorgen. Ook als Dorfplatzers was het een memorabele avond, want er zaten 50 mensen in de zaal die op 1 persoon na, ons nog nooit gehoord of gezien hadden !!!

  Optredens :

  28 juni geeft Die Dorfplatz Muzikanten een open repetitieavond op het plein tegenover het Hof van Oldeberkoop (Oosterwoldseweg 3 in Oldeberkoop).

  Onder het genot van een heerlijk kopje koffie/thee of een heerlijk koud drankje, kunt u genieten van de klanken van onze kapel. Wij spelen van 18.30 to 21.30. Bij slecht weer wordt er uitgeweken naar het MFA gebouw.

  16 Juli  tijdens de fietsvierdaagse in Diever.(beide optredens zijn buiten en vrij toegankelijk)

  Als laatste:

  Zijn er nog getalenteerde en enthousiaste klarinet en trombone spelers ???

  Neem snel contact met ons op.

                                                                                        

  Tot de volgende blog,

  met muzikale groet;

  Gerwin Schalen.

  ***********************************

  Mei 2019

  NIEUWS !!!!!!

  Het is gelukt… de nieuwe kleding voor onze kapel is uitgekozen en besteld. Tevens zijn wij al in een vergevordert stadium met het ontwikkelen en vernieuwen van ons logo.Lederhosenwinkel

  Al nieuwsgierig geworden ???

  Hou onze website in de gaten, want er komt binnenkort een datum wanneer wij onze nieuwe kleding en logo voor het eerst gaan laten zien.

  Optreden Tytjerk :

  Op zondagmiddag 14 April jl. hebben wij een fantastisch concert mogen geven in Doarpshus Yn e Mande in Tytjerk. Wat heeft het publiek en wij als muzikanten genoten van dit optreden, er zaten 140 mensen aan publiek in de zaal en die werden verwent met de mooie klanken van Die Dorfplatz Musikanten. Dat dit voor herhaling vatbaar is was te merken aan het applaus en de reacties na het concert.

  Wij komen dan ook graag terug Yn e Mande en dat is op ZONDAG 20 OKTOBER 2019 !!

  Optredens :

  Nu de zomervakantie al met rasse schrede dichterbij komt, hebben wij nog een tweetal optredens waar wij te beluisteren zijn.

  22 Mei tijdens de fietsweken treden wij op bij Recreatiecentrum De Eikenhof in Paasloo.
  16 Juli  tijdens de fietsvierdaagse in Diever.(beide optredens zijn buiten en vrij toegankelijk)

  Als laatste:

  Wij zijn nog op zoek naar een getalenteerde en enthousiaste klarinet en trombone speler.

  Tot de volgende blog,
  met muzikale groet;

  Gerwin Schalen.

  ***********************************

  Blog april 2019

  Van de voorzitter,

  Samenwerking : Na een periode van vele veranderingen en andere inzichten hebben wij met oprichter en oud-kapelmeester Harrie De Jong besloten om de samenwerking stop te zetten.

  Het is een periode geweest van 10 jaar waar Harrie samen met de kapel mooie tijden hebben beleeft, wij als leden van Die Dorfplatz Musikanten zijn hem dan ook dankbaar voor wat hij samen met ons bereikt heeft.

  Nieuwe leden : Sinds enige weken hebben wij een viertal nieuwe muzikanten binnen onze kapel mogen begroeten. Wij zijn erg blij met deze mensen, het zijn ervaren blazers en kunnen op zeer korte termijn al meedoen met de optredens.

  Zangeres : Ik kan u ook mededelen dat wij sinds begin April een zangeres binnen onze kapel hebben, haar naam is Veronique Meijer en samen met kapelmeester Benny Eissens zullen ze de zang voor hun rekening nemen. Wij als kapel zijn zeer verheugd met haar komst en wensen haar dan ook heel veel plezier binnen Die Dorfplatz Musikanten.

  Optredens : Om ons te kunnen beluisteren geven wij op zondagmiddag 14 April een concert in Yn e Mande, Noarderein 1 in Tytsjerk, aanvang 15.00 uur. Het belooft weer een bijzondere middag te worden, enkele nieuwe leden spelen daar voor het eerst mee, en het zal ook het eerste optreden worden van onze zangeres Veronique.

  Op zaterdagmiddag 20 April zijn wij aanwezig op het Festival Gekleurd Grijs in Diever, daar staan wij met een informatie stand over onze kapel en natuurlijk ook daar gaan wij weer muziek maken !!!! kijk voor de tijden op onze site bij agenda.

  Als laatste: Wij zijn bezig met het uitzoeken van nieuwe kleding  en logo voor de kapel, nieuwsgierig ??

  Houd onze website in de gaten !!!

  met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.

  ***********************************

  Blog 2

  Maart 2019

  Van de voorzitter:

  Welkom op de website van Die Dorfplatz Musikanten.

  Februari concerten:

  3 / 10 en 24 februari hebben wij weer onze jaarlijkse concerten gehad.

  Vele muziekliefhebbers ( bijna 500 ) zijn bij onze concerten aanwezig geweest en hebben net als wij erg genoten van de muziek. De reacties waren lovend en dat doet ons natuurlijk erg goed.

  Op zaterdagmiddag 9 februari hebben wij ook nog een concert gegeven voor de Zonnebloem.

  Het was een drukke maand voor onze kapel.

  Vrienden van Die Dorfplatz Musikanten :

  Tijdens de reis naar Italië  die wij vorig jaar september met de kapel gemaakt hebben, is besloten om een vriendengroep van onze kapel op te richten.

  De vrienden die zich bij ons aanmelden doen een donatie van 25 Euro per jaar ,( dat is iets meer dan 2 Euro in de maand ), door deze financiële bijdrage zijn wij in staat om te kunnen blijven bestaan en  wat extra’s voor onze vrienden te organiseren.

  Wat het extraatje voor komend seizoen is houden we nog even geheim !!!!

  Wilt u lid worden van deze vriendengroep, kijk dan op deze website onder het tabblad Vrienden worden, vul daar u gegevens in en klik op versturen, daarna nemen wij wel weer contact met u op.

  Het aantal vrienden is nu 45, ik zeg OP NAAR DE 100 !!!

  Alvast bedankt voor u bijdrage.

  Concerten:

  Er staan alweer een aantal concerten in onze agenda, de eerste zal zijn op zaterdagmorgen 16 Maart in Hoogeveen tijdens De Ronde van Drenthe. (Dit optreden is vrij toegankelijk.)

  Op zondagmiddag 14 april zijn we te bewonderen en te beluisteren in Tytsjerk.

  Kijk voor meer info op agenda.

  Als laatste:

  Wij zijn druk bezig met het uitzoeken van nieuwe kleding voor de kapel, nieuwsgierig ??

  Houd onze website in de gaten !!!

  Tot de volgende blog,

  met muzikale groet;

  Gerwin Schalen.

  ***********************************

  Blog 1

   Van de voorzitter:

   Welkom op de nieuwe website van Die Dorfplatz Musikanten. Na een jaar van vele verandering is nu de tijd gekomen dat de website aangepast en vernieuwd wordt, en een maandelijkse blog van de voorzitter is hiervan een voorbeeld.

  Kapelmeester:

  Sinds de oprichting in 2008 van Die Dorfplatz Musikanten is Harrie de Jong als oprichter en kapelmeester verbonden met onze kapel. Na een periode van ruim 10 jaar van muzikaal plezier was het de tijd om zijn functie als kapelmeester door te geven. Wel blijft Harrie als zanger en entertainer bij de kapel.

  Na een kleine zoektocht hebben we Benny Eissens bereid gevonden om onze nieuwe kapelmeester te worden. (Hij stelt zich op de website aan u voor).

  Over ons:

  Nieuw op deze site is dat onze kapelleden zich aan u voorstellen, kijk nog niet meteen, maar lees eerst deze blog om niets te missen!

  Concerten:

  3 / 10 en 24 februari  2019 is het weer tijd voor onze reeks concerten (waar en hoelaat ziet u bij "agenda". Vele uren van voorbereidingen gaan hieraan vooraf om er een sfeervol en muzikaal concert van te maken, er wordt dan ook wekelijks gerepeteerd. Door de fantastische inzet van al onze muzikanten hebben wij het volste vertrouwen erin, en hopen u te mogen begroeten. TOT DAN

  Als laatste:

  Tot de volgende blog,

  met muzikale groet;

  Gerwin Schalen.

  ***********************************

  Lees meer …Blog 1