• Geschreven op .

  September 2021

  De vakantie is voor de meeste mensen weer voorbij en kunnen we weer beginnen met muziek maken, wat bij de kapelleden nogal verweven is in het dagelijks leven.

  Muziek heeft een positieve invloed op het leven van mensen, denk hierbij aan verwerking van rouw en ontspanning en brengt herinneringen met zich mee.
  Als 8 jarig meisje ben ik (Annie) met blaasmuziek begonnen bij een fanfare. Een hele uitdaging in een gezin waar de meeste aandacht naar de voetbal ging.
  Muziekles kreeg je van diegene die de fanfare dirigeerde en daarbij leerlingen muziekles gaf. Zodra je maar een beetje noten kon lezen en redelijker wijs “Er ruist langs de wolken” kon spelen mocht je mee in het grote korps, het beoogde doel dus.

  In mij tienerjaren speelde ik mee in een boerenkapel op deze manier kwam ik in aanraking met duitse muziek, maar dat stond in geen enkele verhouding met de Egerländermuziek.
  Veel plezier en gezelligheid maar geen kwaliteit.

  Door een vacature bij de “Dorfplatz” werd het roer omgegooid en kwam naast het plezier ook de kwaliteit nadrukkelijker naar voren. Daar zorgt de kapelmeester Benny Eissens wel voor.
  Het Egerländervirus is inmiddels dan ook chronisch genesteld.

  Twee jaar geleden werden Angelica en ik gevraagd om de PR voor onze rekening te nemen. Dit doen we samen met ondersteuning van onze partners.
  Contacten leggen en onderhouden met redacteuren van veel verschillende kranten en bladen is hiervan een onderdeel. Inmiddels zijn we weer als vanouds aan het repeteren, de juiste discipline wordt er weer ingeslepen en gaan we weer genieten van onze mooie muziek.

  Groet Annie Schipper


  Geschreven op .

  juli 2021

   Het zal in het voorjaar van 1965 zijn geweest dat mijn vader op een zondag onder het middageten zei: Jongens (dat was tegen mijn 2 broers en mij)  om 10 minuten over één wil ik graag naar een muziekprogramma luisteren, dus dan even dimmen graag, want het kon er onder het eten soms nogal heftig aan toe gaan.

  Wat was er namelijk gebeurd, mijn vader had ontdekt dat er op zondagmiddag om 10 over één een muziekprogramma was op een bepaalde duitse zender genaamd Europawelle.

  Als het nieuws van 1 uur dan was geweest ging hij aan zo'n grote knop draaien en zag je dat het schuifje naar de Europawelle schoof. We hadden dan zo'n beetje de laatste happen van de gele vla met eigen gemaakte slagroom van de melk van Klaske 18 naar binnen gewerkt , en dan hoorde je de duitse omroeper zeggen dat het dreizehn Uhr zehn was en dat het muziekprogramma Musik nach Noten ging beginnen.

  En dan was het één en al blaasmuziek tot 2 uur.

  Het orkest van Ernst Mosch, dat toen ongeveer 8 jaar bestond (opgericht op 21 April 1957) kwam er ook geregeld in voor maar ook andere zeer goede orkesten zoals Josef Augustin und seine orginal donauschwäbische Blasmusik, alleen de naam al, Robert Payer und seine Burgenland Kapelle en

  Rolf Schneebiegel und seine Schwartzwald Musikanten.

  Mijn broer zei dan steevast: " Kan die radio ook uit" maar mijn vader was een echte liefhebber en zat op de rand van de tafel mee te trommelen.

  Dat dus mijn liefde voor de egerländer blaasmuziek is ontstaan op een zondagmiddag in 1965 net na de laatste happen gele vla met eigengemaakte slagroom van de melk van Klaske 18 mag helder zijn.

  Het zal u dan ook niet verbazen dat ik, toen er in 1984 in de Leeuwarder Courant een complete bezetting van een egerländer kapel werd gevraagd, daar gelijk op heb gereageerd.

  Dat was voor mij het begin van meer dan 30 jaar Oldehove Kapel, daarbij ook nog vanaf 1995 de wat meer  mährische stijl bij de Zuidema Kapel.

  De muziek heeft mij in de loop der jaren in heel wat Europese landen gebracht waar we aan festivals en concoursen meededen.

  Toen de secretaris van Die Dorfplatz Musikanten mij in 2018 vroeg om voor iemand in te vallen, beviel dat goed.

  En dan weet je hoe het gaat , je gaat niet meer weg.

  Dat ik met de neus in de boter viel bleek kort daarna want er stond een reis naar Mülbach in Italië op het programma, waar we aan een concours deelnamen en optraden  in een feesttent.

  En als je dan op het podium staat te spelen en het publiek uit zijn dak ziet gaan is dat een ervaring die je nooit meer vergeet.

  Wat ik zeker weet is dat heel veel mensen die onze concerten bezochten in de afgelopen jaren net zo hebben genoten als ik in de feesttent in Italië.

  Vanwege de vakantie is het eerst volgende blog in September.

  Groet Jan Bakker


  Geschreven op .

  Juni 2021

  Blog van Pieter

  Wat een feest om nu een blog te mogen schrijven.

  We zijn weer begonnen met de repetities in het MFA-Gebouw in Oldeberkoop.  Er is weer perspectief, nog even en we mogen ook weer voor publiek los. Vrijdag 28 mei was het zover, keurig op anderhalve meter, instrument in de aanslag en daar komt de eerste polka. Mooi niet, lange noten en toonladders was het eerste recept van  Benny, en daar konden we het mee doen. Het bleek wel nodig ook het geluid was er wel maar een mooie samenklank moest echt wel aan gewerkt worden.

  Het komt allemaal goed, volgende week weer!

  Meer dan een jaar was het heel rustig in Oldeberkoop en ook hier bij mij thuis, althans wat de muziek betreft. Verder had ik het best druk. op 6 april 2020 kwam Ayla in ons leven, een kruising van een Australische Herder  met een Nova Scotia Toller Duck retriever (een mond vol) 3 weken oud en nog bij haar moeder en overige pups en  op 8 mei  kwam ze ook bij ons wonen en dat veranderde heel veel.

  Vervelen was er niet bij 4, 5,  6 keer per dag naar buiten en zien dat de jongedame zindelijk werd en rustig ging slapen in de bench enz. Ik kan wel vermelden dat ik er de hele dag mee bezig was en van fluiten kwam niet zoveel.

  Nu een jaar verder heeft ze heel wat bijgeleerd en is het een bijna volwassen puber waarmee ik flinke wandelingen (soms tot 10km per dag) maak, frisbee doe en ook op speurtocht ga.

  Wat het vermelden waard is is dat ik heel 2020 bijna geen glas alcohol op heb, op 1 januari 2020 zijn Truus en ik beiden op het koolhydraadbeperkt dieet gegaan en daar past alcohol niet bij. Rond het eind van het jaar was ik zo’n 25kg lichter en nu neem ik in het weekend wel weer een glaasje. Maar rustig aan want ik wil het graag zo houden en het is ook goed te doen zo. Het is een manier van leven en dat bevalt uitstekend.

  Wat corona betreft maken we ons niet zulke heel grote zorgen, het afvallen kwam daarvoor wel goed uit want zwaarlijvig maakt kwetsbaarder. En verder  hebben we onze roots in de natuurgeneeskunde zoals vitaminen,  supplementen en homeopathie waarmee we ons beiden behoorlijk weerbaar houden.

  Maar hierover in een evt. volgend blog meer.

  Voor nu op naar veel oefenen en dan de  lifeconcerten in ??????.

  Pieter Verbaan (Dwarsfluit)


  Geschreven op .

  Mei 2021

  Na alle drukte en verassingen rond mijn verjaardag vraagt onze voorzitter mij een BLOG te schrijven voor de maand mei. Mijn doopceel is door de media al doorgelicht, dus daar behoef ik weinig over te vertellen.

  Wij hebben nu ruim een jaar met Corona moeten leven en dat heeft ons niet veel goeds gebracht en lijkt ook niet spoedig te verbeteren. Geen repetities, concerten, elkaar weinig ontmoeten en geen inkomsten.

  Toch heb ik het idee, dat ik door Corona weer wat anders tegen muziek aankijk. Ik heb 3 maanden met 1 voortand moeten spelen. Maar hij zit er weer in. Druk op de tanden kon mijn bovenlip slecht verdragen; dus proberen de lip zover mogelijk van de tand te houden, waardoor deze sterker is geworden.

  Cruyf: elk nadeel heb zijn voordeel. Ook moet ik in de woning met demper spelen. Dat vergt ook nogal wat aanpassing en inspanning. Dus veel en regelmatig studeren, waarbij het inblazen veel tijd vergt: lange noten en laag spelen om een goede lipspanning te krijgen.

  Luisteren naar muziek heeft door Covid 19 ook veel aandacht gekregen. Stingray Classica : op KPN kan. 115 is mijn favorite zender voor muziek, maar zondagsmorgens 10 uur op omroep Oost  is Gipfelstammtisch  aan de beurt met zo nu  en dan hele mooie uitzendingen. Die oostenrijkse muzikanten kunnen zo enorm enthousiast muziek “verkopen”, Dat zei vroeger in Almelo harmoniedirigent Albert Sommer al. Muziek moet je verkopen; hij had gelijk; hij bespeelde ook zijn publiek bij concerten.

  Mijn favorite grote dirigenten zijn: Claudio Abbado, Sir Simon Rattle, Jannson, Bernstein, maar ook onze Ned. dirigenten kunnen meedoen, zoals Haitink en Jaap van Sweeden. Als je luistert en kijkt let dan eens op hun mimiek en hun contacten met hun musici. Grote, 45 min. durende symphonieën worden geheel uit het hoofd gedirigeerd zonder partituur. Dat is toch geweldig. Ook solisten spelen soms grote stukken zonder bladmuziek.

  Om klassieke muziek te beluisteren moet je je er wel voor open stellen. Als je bij voorbaat denkt: Dat is niks voor mij, dan lukt het niet. Mijn mening is: door luisteren naar klassiek of licht klassiek ga je muziek beter begrijpen en je ontwikkeld je gehoor en je ziet ook welke inspanning musici moeten leveren om zoiets te kunnen bereiken.

  Als wij met onze mooie kapel De Grubenpferde spelen,dan moeten onze luisteraars eigenlijk aan ons spel kunnen horen in welke ellendige omstandigheden die arme dieren verkeren, dan is het kunst.

  Spelen we Rosamunde moet het publiek op de stoel zitten te wippen en dat moeten wij uitstralen.   Zouden we er nog iets aan kunnen doen? Ja ,… veeel studeren en veel plezier maken met onze mooie groep. Hopelijk tot gauw en BLIJF GEZOND ALLEMAAL.

  Tjeerd Oenema


  Geschreven op .

  April 2021

  Tijd om te genieten.

  We weten allemaal wel waarom we al een tijdje niet kunnen doen wat we normaal doen.

  Hierdoor hebben we allemaal veel tijd over. Ik vind het fascinerend om te zien hoe iedereen het vaak heeft over van alles wat we nu niet kunnen en wat we allemaal missen. Ook ik deed daar dapper aan mee. Totdat ik me besefte dat we best nog wel veel kunnen en dat we het nog heel erg goed hebben in Nederland.

  We zijn het niet meer gewend om zoveel tijd te hebben waardoor we nu niet meer weten wat we met die tijd aan moeten. We zijn als het ware teruggeroepen op onszelf.

  “ Back to basic” om het zo maar te zeggen. We werden natuurlijk best een beetje geleefd.

  Er werd constant zoveel van ons gevraagd. En nu moeten we ineens zelf bepalen wat we met die tijd aan moeten. En dat kan soms best lastig zijn.

  Maar………..

  Het is tijd om te genieten.

  Genieten van een heerlijke wandeling.

  Genieten van een goed boek lezen.

  Genieten van de natuur.

  Genieten van een lange fietstocht.

  Genieten van niks doen.

  Genieten van je gedachten laten gaan.

  Genieten van de tijd voor elkaar nemen.

  Genieten van een goed glas wijn.

  Genieten van tijd om uitgebreid te koken.

  Genieten van het heden.

  Enz.

  Kortom probeer te genieten van het nu. De tijd dat we weer van alles moeten/mogen komt straks weer snel genoeg.  Dan is er weer genoeg tijd om van onze muziek te kunnen genieten.

  Lieve groeten, Alie Dimmendaal Penningmeester DDM


  Geschreven op .

  Maart 2021

  Na een vraag van onze voorzitter Gerwin is het nu de beurt aan ons om voor de maand maart een blog voor onze website te schrijven.
  De wereld staat stil……al een jaar lang zijn we in de greep van corona.

  Januari 2018 hebben wij , Bonne & Rommie , ons melkveebedrijf in Oldeberkoop beëindigd.

  Vanaf dat moment zijn we begonnen in de leuke, gezellige muzikale groep Die Dorfplatz Musikanten.

  Met regelmaat werd er gerepeteerd in het MFA in Oldeberkoop, de vaste standplaats van de kapel.

  Door het enthousiasme in de groep wilde men nog vaker repeteren dan dat het MFA beschikbaar was.

  Zo kwamen wij op het idee om zelf een oefenruimte in de stal te creëren.

  Zo gezegd, zo gedaan , de ruimte werd gerealiseerd en kreeg de naam “ús honk “

  Regelmatig werd hier in kleine betzetting en soms zelfs met de volledige bezetting gerepeteerd.

  Na vele gezellige, leerzame repetities en goed bezochte optredens was daar ineens in maart 2020 corona die alles abrupt deed beëindigen.

  De wereld staat stil…….maar achter de schermen gaat de verbetering , door investering in de kapel, gewoon door zodat we zodra het weer mogelijk is mooie concerten kunnen gaan verzorgen.

  De wereld staat stil……..maar zodra het sein op groen springt zet de kapel haar beste beentje voor om iedereen weer blij te kunnen maken met de mooie Egerländer en Böhmischer klanken.

  7 Noten……..

  7 noten slechts……moet je mixen , met ’t juiste ritme en magie.

  Als je ’t goed doet, dan ontstaat er……een betoverende melodie.

  Een melodie om naar te luisteren, zelf te zingen of te spelen.

  In je eentje heel alleen, saam met enkelen of met velen.

  Muziek doet een mens ontspannen, geeft hem vleugels, nieuwe moed.

  Brengt meer vreugde in zijn leven, ’t doet hem écht alleen maar goed.

  7 noten slechts……’t is een wonder , wat j’ er allemaal mee kan.

  Ze brengen mensen bij elkaar…..Iedereen…. geniet ervan !

  Lieve muziekvrienden......”Genieß dein Leben jeden Tag ! “

  Vriendelijke groet, Bonne & Rommie Minkema


  Geschreven op .

  Februari 2021

  Van Roelina, baritonspeler.

  Onze voorzitter Gerwin heeft mij gevraagd om voor de maand februari een blog te schrijven op de website. Dus ga ik een poging wagen.

  Mijn naam is Roelina Hofman en speel met veel plezier de baritonstem in onze mooie en gezellige kapel. Helaas is het samen repeteren al een hele tijd niet mogelijk. Dit betekent natuurlijk ook dat de altijd gezellige concerten, met veel toeschouwers, waaronder veel “Vrienden van Die Dorplatz Musikanten” aanwezig zijn, niet door kunnen gaan. Onze kapelleden missen dat enorm. Maar er komen betere tijden. Dan kunnen we samen weer genieten van die prachtige Böhmische muziek.

  Ik onderhoud ook de contacten met de “Vrienden van Die Dorfplatz Musikanten". Inmiddels  zijn zo’n 70 Vrienden lid van deze club. Wij zijn heel erg blij met deze steun. Als “Vriend” word je op de hoogte gehouden van o.a. de optredens die onze kapel verzorgt en wordt u van harte uitgenodigd om het speciaal voor onze vrienden georganiseerde concert bij te wonen. Mocht u ook interesse hebben om “Vriend” te worden van onze kapel, dan kunt u zich aanmelden via ons e-mailadres  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of via onze website. Wij nemen dan contact met U op. De kosten zijn € 25,00 per jaar.

  In deze nare tijd, waarin we niet samen muziek kunnen maken en onze contacten en uitjes moeten missen, proberen we ons dagelijks leven toch positief in te vullen.
  Mijn manier is; thuis die prachtige Böhmische muziek spelen. Daarnaast hou ik van quilten en puzzelen. En voor de broodnodige beweging, wandel en fiets ik regelmatig in de schitterende natuur rondom onze woonplaats Havelte. Daar ligt het natuurgebied het Holtingerveld met vennetjes, bossen en heidevelden met een grote schaapskudde.

  Hopelijk duurt deze nare crisis niet al te lang meer, want we verlangen allemaal naar een normaal en gezond leven met o.a. gezellige Böhmische muziek.

  Hou nog even vol, wees voorzichtig en blijf gezond, dan hopen we u weer te mogen begroeten op één van onze concerten.

                   Het leven is een liedje, over alles wat jij bent.         

                   Een alleraardigst melodietje en jij bent het instrument.

                   Muziek dat is genieten, dat gevoel is niet te koop.

                   Muziek brengt mensen samen. Muziek geeft mensen hoop.

  Muzikale groetjes van Roelina.

   


  Geschreven op .

  Januari 2021

  Van de voorzitter

  Lieve mensen,

  Nieuwjaar :
  Het was hagelnieuw nog totaal ongebruikt, ongerept en zo rein.
  Het nieuwe jaar lag te wachten op de klok van twaalfuren.
  Toen die sloegen kon het nooit meer lang duren, het nieuwe jaar begon!


  En wat we ervan maken, hoe het ook verloopt,
  wat er ook gebeuren zal bij iedereen en overal.
  Het nieuwe jaar met al zijn kunsten en grollen,
  met al zijn verdrietigheden en vrolijkheden zal het
  opnieuw voor ons knallen.

  Namens de leden en het bestuur van Die Dorfplatz Musikanten wensen wij u allen een gezegend en voorspoedig nieuwjaar

  2021:
  Die Dorfplatz Musikanten zouden niets liever willen dan dat alles weer normaal was zoals voor de pandemie. Het samen muziek maken, concerten geven en onze trouwe fans begroeten. Helaas moeten we nog steeds geduld hebben. Maar eens komt de dag dat wij elkaar weer in levende lijve mogen begroeten.

  Bedankt:
  Wij hebben via de post en mail verschillende kaartjes mogen ontvangen van onze vrienden en kennissen die ons fijne feestdagen toe wensten, wij willen jullie daarvoor hartelijk bedanken.

  Tot slot :
  Houd moed en heb lief.

  Met vriendelijke groet,

  Gerwin Schalen.


  Geschreven op .

  December 2020

  Van de voorzitter.

  Hallo lieve mensen,

  Als voorzitter van Die Dorfplatz Musikanten schrijf ik eens per maand een blog voor onze website. Maar deze maand gaan we het anders doen, Roel de Vries gaat het blog schrijven. Hij is onze trompettist en secretaris. Veel lees plezier en ik wens jullie alvast fijne feestdagen.

  Gerwin Schalen.

  Tegenwind :

  Beste muziekvrienden,

  Tijdens mijn dienstplicht was ik dienstplichtig muzikant bij het Fanfarekorps der Limburgse Jagers in Seedorf (Duitsland). Tegenwoordig worden er geen dienstplichtigen meer opgeroepen, maar ik ben nog steeds blij dat ik deze periode heb mogen meemaken. Een fantastische tijd en ik heb hier 6 waardevolle vrienden aan over gehouden. We treffen elkaar nog ieder jaar in Nederland of ergens in het buitenland.

  De planning was om dit jaar naar het Oktoberfest in München te gaan, maar door Covid-19 is het dit jaar Amersfoort geworden. Normaliter zou ik met de trein of auto zijn gegaan, maar nu had ik besloten om op de fiets te gaan. Vrijdags heen en zondags terug. Het weer was gelukkig goed, maar had de pech dat ik zowel de heen- als terugreis tegenwind had. Ondanks de tegenwind, heb ik een fantastische fietstocht gehad. En mijn plezier aan het fietsen is gebleven!

  Tegenwind hebben Die Dorfplatz Musikanten dit jaar ook. Wat een prachtig jaar had moeten worden, met vele optredens, is in maart abrupt geëindigd. Ook mocht er ook niet meer gerepeteerd worden. We hadden, zeg maar, orkaankracht tegen. Maar hierdoor is de liefde voor “onze” muziek niet weg. De muziek blijft ons gelukkig ook in deze tijden binden, ook met straffe tegenwind.

  Vrijdag 4 december gaan we de repetities weer oppakken en gaan we ons voorbereiden op het jaar 2021. Hopelijk hebben we in 2021 weer de wind mee en mogen we jullie weer begroeten op één van onze concerten. Wij zien hier erg naar uit, wij zijn het plezier in onze muziek gelukkig niet verloren!

  Die Dorfplatz Musikanten wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig 2021.

  Een hartelijke muziek groet,

  Roel de Vries

  Secretaris van Die Dorfplatz Musikanten.


  Geschreven op .

  November 2020

  Van de voorzitter,

  Heimwee
  Heimwee naar de tijd toen we nog
  zorgeloos over straat flaneerden.
  Gezellig op terrasjes bivakkeerden
  smakelijk in gezelschap dineerden.
  Juichend op de tribunes verkeerden
  met Die Dorfplatz Musikanten concerteerden.
  Iedereen op een rondje trakteerden
  ons op allerlei feestjes amuseerden
  handen schudden en zoenen uitdeelden.
  Ook heimwee naar wat rust
  in de natuur en langs de kust
  fietsen deed je onbewust.
  Heimwee naar al die onbezorgde tijden
  daarom ons eerst van corona bevrijden.

  Geduld :
  Ons geduld wordt ernstig op de proef gesteld, wij willen zo graag ons vertrouwde leventje terug. Dingen doen zonder na hoeven te denken of we het allemaal wel goed doen. Naar een openbare gelegenheid gaan als bv. een supermarkt of bouwmarkt is voor sommigen onder ons al een hele uitdaging, bang om besmet te raken. Het dragen van mondkapjes is al voor velen van ons normaal. En voor degene die ze niet dragen in het openbaar krijg ik de neiging om te vragen waarom ze er niet één dragen. Ook zijn er helaas nog vele mensen die het niet zo nauw nemen met de regels. Feestjes en bijeenkomsten, noem maar op. Neem de regels in acht, al doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor een ander!!!

  Repetitie :
  De repetities liggen op dit moment ook stil, al word het verlangen om weer samen muziek te kunnen maken met de dag groter. Maar ook voor de DDMers geld GEDULD….. Ook krijg ik berichtjes van onze vrienden die ons missen en smachten om weer eens een concert van ons te bezoeken. De muziekcommissie heeft weer een prachtige nieuwe polka voor ons uitgezocht. Die Fidelen Sechziger (genieten in de zestiger jaren). Een polka gearrangeerd door de Duitse muzikant Franz Bummerl die flügelhorn speelde bij Ernst Mosch und seine egerländer musikanten.

  Tot slot :
  Ik hoop dat wij elkaar snel weer mogen begroeten.

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  Geschreven op .

  Oktober 2020

  Van de voorzitter

  Beste mensen,

  Deze tijd:
  De afstand maakt ons steeds hoekiger in bewegen.
  Een kus of aai terloops gegeven in een gedachteloos lief moment
  presenteert de breekbaarheid van leven waarin alleen discipline telt.
  Gewoon is nog lang niet ingedaald met de schrik om het hart
  gaat de wereld weer plat

  Concert :
  Die Dorfplatz Musikanten zouden terwijl ik dit blog schrijf een concert geven in De Bining te Hemrik. De voorbereidingen waren in volle gang en onze vrienden en familie hadden al in grote getale een plekje gereserveerd.
  Maar helaas door de uitbreiding van de pandemie werd er besloten dat er in een zaal maximaal 30 personen mogen, en dat betekende dat wij geen concert konden geven. Maar zodra er weer mogelijkheden bestaan dat wij weer mogen optreden, laten wij dat zsm aan u weten.

  Tevens zullen de concerten die op onze agenda staan tot nader orde niet doorgaan.

  Repetitie :
  De repetities gaan nog gewoon door, we zitten als muzikanten 2 meter uit elkaar en kunnen zo werken aan een nieuw repertoire.
  Er zijn al verschillende nieuwe stukken op de lessenaar verschenen zoals onder andere de Paula polka, Die Grubenpferde van Ernst Mosch, Rosen so rot en Ein junger Egerländer.

  Het lijkt mij goed om voor deze keer de tekst van een van de nieuwe stukken te plaatsen en dat is de tekst van Grubenpferde geworden.
  Het is een beetje trieste maar mooie tekst, noem het maar een smartlap, op een mooie walsmelodie.

  Unten im Schacht leben Pferde
  Dunkel ist's dort und die Arbeit schwer.
  Bleiben stets unter die Erde,
  kennen kein Tageslicht mehr.
  Lasst sie nicht länger dort unten sein,
  Sonst werden sie noch blind.
  Bringt sie hinauf in den Sonnenschein,
  Das haben sie verdient.
  Lasst sie nicht länger dort unten sein,
  Sonst werden sie noch blind.
  Bringt sie hinauf in den Sonnenschein,
  Das haben sie verdient.

  Tot slot :
  Ik hoop dat wij elkaar snel weer mogen begroeten in goede gezondheid en wij weer kunnen genieten van de warme klanken van onze kapel.

  Met vriendelijke groet,

  Gerwin Schalen.


  Geschreven op .

  September 2020

  Van de voorzitter,

  Lieve mensen,

  Kunnen we weer ? : Ik liep gisteren door de straten. Zo akelig stil en verlaten het leek allemaal heel vreemd. Alsof de wereld een pauze neemt. Voetgangers lopen nu in boog om je heen. Ik haastte me weer naar mijn warme huis. Ver weg van corona, veilig voor de buis.
  Maar de nieuwslezer bracht onheilsberichten. We moeten ons leven anders inrichten

  Vakantie : Na een periode van vakantie is het nu weer tijd voor een nieuwe blog. Heel Nederland was in de ban van de vakantie, een ieder genoot op zijn/haar eigen manier. Het weer was goed te noemen, met aan het begin van augustus een heuse hittegolf ( pffff wat was het warm !!!! ) We begonnen aan de vrijheid te wennen na de lockdown. Wij waren wel klaar met corona, maar helaas is corona nog niet klaar met ons. Overal stak het virus de kop weer op en werden er weer maatregelen genomen om het virus geen kans te laten geven om zich verder te verspreiden. Laten wij met ons allen de moed erin houden en besmettingen tegen gaan. We zullen ons leven anders in moeten richten.

  Concert : Die Dorfplatz Musikanten gaan onder voorbehoud op zondag 4 oktober een concert geven in De Bining te Hemrik. Hoe het concert er precies uit komt te zien is nog niet helemaal duidelijk, wat is mogelijk…. we zijn nu volop met de voorbereidingen bezig.    Tevens staat er een concert op de planning in Het Witte Huus in Donkerbroek.

  Wij houden u op de hoogte !!!!

  Tot slot : De repetities gaan ook weer beginnen, op vrijdagavond 11 september gaan we “los” in het MFA in Oldeberkoop.

  Met vriendelijke groet,

  Gerwin Schalen.


  Geschreven op .

  Juli 2020

  Van de voorzitter

  Lieve mensen,

  We kunnen weer
  De deur weer uit, de ramen open, ik kan mijn nest weer verlaten, als vrije vogel weer rondlopen. De crisis Corona genoemd is aan de ketting gelegd. Maar wees niet te goed van vertrouwen, de strijd is nog lang niet beslecht. Zijn felle vechten is befaamd, houdt afstand en hij zal niet bijten. Stap niet in zijn wereld die hij achter zich houdt. Wat menigeen niet weet dat het er stervenskoud is, en het zal je zeker spijten als je geen afstand houdt. Hij komt je zo lief tegemoet maar hij blaft kwaadaardig en luid, niemand komt zijn wereld meer uit. Voorlopig blijkt de ketting sterk genoeg. 

  Serenade:
  Woensdag 24 juni jl. was de dag dat ons lid Klaas en zijn vrouw Baukje 60 jaar getrouwd waren. Een dag van tevoren werd er groen licht gegeven dat er in gezins verband een klein feestje gehouden mocht worden. En nu wij als Die Dorfplatz Musikanten ook iets meer ruimte kregen van de regering, hebben wij bij Klaas en Baukje een serenade gebracht. Een complete verrassing voor het bruidspaar, met tranen in de ogen werden wij ontvangen. Na de serenade werden wij getrakteerd op een heerlijk gebakje met een leuke attentie erbij. Klaas en Baukje nogmaals van harte gefeliciteerd met jullie 60 jarige huwelijk.

  Juli :
  Die Dorfplatz Musikanten hebben besloten om nu de vakantie periode in te gaan, maar helemaal niets doen is er voor de meesten van ons niet bij. Net als andere jaren word er met enige regelmaat in kleine bezetting gerepeteerd in Us Honk…

  Tot slot :
  Ik wil iedereen die binnenkort met vakantie gaat, of lekker thuis blijft een fijne vakantie toewensen. Ik hoop dat wij elkaar snel weer kunnen ontmoeten en weer mogen genieten van de Egerländer klanken. Mochten er nog dringende vragen zijn, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. De gegevens zijn te vinden op de website.

  Mijn volgende blog zal begin september weer te lezen zijn op onze website. (de voorzitter gaat binnenkort genieten van zijn welverdiende vakantie !!!!)             

  Grüß Gott,

  Gerwin Schalen.


  Geschreven op .

  Juni 2020

  Van de voorzitter

  Hallo beste mensen,

  Nog niet echt op gang laat ik mijn gedachten gaan.
  Van de nood maar een deugd gemaakt besef je dat corona je niet in alles negatief raakt!
  Gemotiveerd begin ik aan mijn plicht.
  Structuur ken ik opnieuw, zij het van een wat andere orde.
  Zoeken was het naar een nieuw evenwicht.

  Versoepeling :
  Nu de regering de maatregelingen wat gaan versoepelen is iedereen blij en gemotiveerd om nieuwe plannen te maken. We mogen er weer op uit, je ziet het in het verkeer, in de bossen, de fietspaden, we gaan het nieuwe leven in met 1,5 meter afstand. Beperkte ruimtes en afstand in de restaurants, het zal allemaal wennen worden. Jammer genoeg mogen wij onze hobby nog niet gezamenlijk uitvoeren, wij zullen geduld moeten hebben. En hoe het er uit komt te zien als wij wel muziek mogen maken en concerten gaan geven, weten we op dit moment nog niet. Geduld is een schone zaak, en laten wij vooral niets overhaast dingen gaan doen. We blijven zuinig op elkaar.

  Juni :
  Die Dorfplatz Musikanten komen 5 juni weer bij elkaar !!!! Helaas nog niet om samen te musiceren (want dat mag nog niet) maar om elkaar na een lange periode weer te zien en te spreken. Tevens gaan wij dan een algemene ledenvergadering houden en gaan we samen nieuwe plannen maken voor de toekomst. We zullen nog even geduld moeten hebben totdat wij u als liefhebber van onze muziek weer kunnen verwelkomen bij één van onze concerten. Wij kunnen niet wachten !!!!!!!

  Tot slot :
  Wij zijn op zoek naar een getalenteerde klarinet speler. Interesse? neem snel contact met ons op via ons emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 498 35 235

  Pas goed op u zelf en op anderen.

  Graag tot snel

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  Geschreven op .

  mei 2020

  Van de voorzitter,

  Lieve mensen,

  ‘s Avonds hadden we samen nog veel plezier, maar ontwaakten in een andere wereld hier.
  Het drukke leven van de dag voordien verstomd er dreigt iets op de achtergrond.
  Het gaat van land naar land, niemand heeft het in de hand.
  In onze wereld mooi en fijn bracht het ellende en deed pijn.

  Er heerst een diepe rust over de straat, stilte, kilte die mijn ziel raakt.
  Scholen, winkels en horeca blijven dicht voor de corona is men gezwicht.
  Geen knuffel of praatje geven, alleen en op 1,5 meter afstand leven.
  Kussen, handen geven worden wapens.
  Ziekte, dood, het virus leeft zich uit, het leven gaat verder achter een ruit

  Houd moed :
  We zitten met z’n allen in een uitzonderlijke situatie met uitzonderlijke maatregelen. Sinds half januari werd bekend dat het coronavirus Nederland ook had bereikt. Het virus greep om zich heen en het leek erop dat de hele samenleving stil werd gelegd en werden er maatregelen door de regering opgelegd. Gelukkig werd het geen lockdown en konden wij toch enig sinds onze vrijheid behouden. Samen proberen we het beste er van te maken, we kunnen met elkaar (video)bellen en appen om even te vragen hoe het met de ander gaat. Al zouden we heel graag even bij elkaar langs gaan om elkaar de hand te schudden of een knuffel te geven, maar helaas zit dat er nu even niet in.

  September :
  Die Dorfplatz Musikanten missen de repetitie’s en optredens, de gezelligheid het applaus. Als het aan ons lag gingen we meteen weer met elkaar muziek maken, maar vanuit overheidswege zijn we verplicht om al onze activiteiten voorlopig uit te stellen naar begin september. Hoe en wat is voor velen nog onduidelijk, moeten wij de 1,5 meter afstand houden, hoeveel bezoekers mogen in de zaal, zodra wij meer weten laten wij van ons horen.

  Tot slot :
  Wij zijn op zoek naar een getalenteerde klarinet speler. Interesse? neem snel contact met ons op via ons emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06 498 35 235

  Pas goed op u zelf en op anderen.

  Graag tot snel

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  Geschreven op .

  April 2020

  Van de voorzitter,
  Lieve mensen, Er reist een ziekte over de wereld en klopt onverwachts bij mensen aan. Er heerst onzekerheid in heel ons land nu we voor nieuwe uitdagingen staan. Waar blijven we als alles wankelt, de economie instort en ik kwetsbaarheid leer. Wees er voor elkaar, samen kunnen wij het aan en delen we de zeer.

  Coronavirus :
  Het coronavirus teistert nog steeds onze wereld, waar mensen sterven of ziek zijn, maar ook mensen die genezen, laten we dat ook vooral niet vergeten. Menigeen van ons zitten al weken binnen, durven hun huis niet uit en kunnen niet bij hun dierbaren op bezoek. Laten hun boodschappen bezorgen en een frisse neus halen kan alleen maar in de achtertuin.

  Onze wereld wordt op deze manier wel heel erg klein. Wij missen onze hobby’s en onze uitjes waar wij ons zo op verheugd hadden. Maar ik hoop dat deze tijd snel voorbij gaat en wij elkaar weer mogen begroeten, met elkaar mogen lachen, genieten van alle mooie dingen in het leven en dat wij deze vervelende crisis maar snel achter ons kunnen laten en doen vergeten.

  Tot slot :
  Die Dorfplatz Musikanten zitten deze tijd niet stil. Achter de schermen wordt er voor als het coronavirus straks onder controle is en een ieder zijn eigen weg weer kan gaan, nagedacht over hoe wij samen weer mooie concerten kunnen geven. Er is nieuwe muziek besteld die wij dan thuis alvast kunnen oefenen. En is het dan weer mogelijk om met elkaar te kunnen samenspelen dan gaan we er weer vol tegen aan en dan kunt u er van uit gaan als trouwe fan en liefhebber van onze kapel dat wij samen met u volop kunnen gaan genieten van onze Egerländer muziek.

  Voor vele mensen onder ons is het een spannende tijd, wij zullen er voor elkaar moeten staan en ik wens u daar veel sterkte mee.

  Pas goed op u zelf en op anderen.

  Graag tot snel

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  Geschreven op .

  Maart 2020 update

  Van de voorzitter

  Lieve mensen,

  * Geen kussen geven, geen hand meer geven, op 2 meter afstand leven.
  * Handen wassen , niet verkassen.
  * Virus aan het werk, wij houden ons sterk.

  Coronavirus :
  Het coronavirus treft ons allemaal, het is een tijd dat wij extra voor elkaar moeten zorgen.
  Het is een onzekere tijd, je vraagt je af zal het mij treffen? Zal het mijn dierbaren treffen?

  Ook wij als Die Dorfplatz Musikanten hebben alle activiteiten stil moeten leggen. Wij hadden  deze periode een zeer drukke tijd qua optredens , maar helaas voor iedereen legde het  coronavirus alles plat.

  Als wij met elkaar deze periode door zijn, zal ik u beloven dat wij als blaaskapel weer volop er tegenaan gaan en dat wij allemaal weer gaan genieten van de prachtige klanken van de Egerländer muziek !!!!

  Tot slot :
  Voor vele mensen onder ons is het een spannende tijd, wij zullen er voor elkaar moeten staan en ik wens u daar veel sterkte mee.
  Pas goed op u zelf en op anderen.

  Graag tot snel
  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  Geschreven op .

  Maart 2020

  Van de voorzitter

  Lieve muziekliefhebber,

  Winter / Lente :
  De winter is nog niet helemaal voorbij, het prille voorjaar lijkt al aangebroken
  Bloemen en planten komen inzicht, nog even dan is het zover
  Dan zal het voorjaar uit zijn jas kruipen en hopelijk prachtig worden.

  Voorjaarsconcert Noordwolde :
  Op zondagmiddag 23 februari hebben wij ons eerste voorjaarsconcert in Het Buurthuus te Noordwolde gehouden. De zaal was goed gevuld en wij zijn dan ook trots en blij dat wij onze  vaste bezoekers weer mochten verwelkomen en er waren zelfs mensen in de zaal die ons nog nooit gehoord en gezien hadden…( deze mensen waren blij verrast )

  Ook wij als kapel werden deze middag verrast door een tweetal vrienden van onze kapel die ons financieel wilden sponseren, de eerste die zich aanbood was Excellent Geveltechniek uit Boijl, dit bedrijf is gespecialiseerd in zonwering. En als tweede sponsor Bouma tuinonderhoudsbedrijf uit Gorredijk, de naam zegt het al, gespecialiseerd in het onderhoud van u tuin. Wij zijn heel blij met deze twee sponsors, De link naar hun website komt binnenkort onderaan onze voorpagina te staan onder het blokje sponsoren.

  Mochten zich nog meer gegadigden zijn die ons willen sponseren, neem dan contact met ons op.

  Voorjaarsconcerten Bakkeveen en Havelte :
  Op zondag 22 maart zijn wij weer te zien en horen in recreatiecentrum Dundelle in Bakkeveen, en op zo zondag 29 maart in De Veldkei in Havelte, beide concerten beloven weer een muzikale happening te worden.

  Tot slot :
  kijk op onze website voor meer informatie.

  Tot de volgende blog.
  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  Geschreven op .

  Februari 2020


  Beste muziekliefhebber,

  Winter :
  Soms wat kouder, maar te warm meestal

  * De vogels zoeken hun nestkastjes al
  * Stormen met regen dan weer windstil
  * Deze winter weet niet wat hij wil.

  Tytsjerk :
  26 januari hebben wij weer een sfeervol en muzikaal concert mogen geven in Tytsjerk.      Een goed gevulde zaal kon wederom genieten van de klanken van onze kapel, de polka’s, marsen en walsen werden enorm gewaardeerd , Ik heb zelfs enkele mensen gesproken die emotioneel deze middag hebben beleeft, men vond het geweldig !!!

  Op zondagmiddag 3 mei zijn wij weer te horen en te zien in Yn e Mande in Tytsjerk
  Voorafgaand aan het concert hebben wij een interview gehad met Ruud van Didden van Ruud’s Music Magazine. Dit magazine is speciaal bedoelt voor de liefhebbers van blaasmuziek, het staat vol met leuke verhalen, interviews en foto’s. Het was een prettig interview en ons interview zal in Ruud’s Music Magazine geplaatst worden in de editie van maart. Bent u al een beetje nieuwsgierig geworden ? kijk dan eens op www.rmm.net

  Repetitieweekend :
  In het weekend van 8 en 9 februari hebben wij als Dorfplatzers een studieweekend, dit ter voorbereiding op onze komende concerten, er zal aandacht geschonken worden aan oa. ademhalingstechnieken , speelmanier  etc etc etc ,er zullen ook een aantal nieuwe muziekstukken op de lessenaar komen.

  Voorjaarsconcert Noordwolde :
  Op zondagmiddag 23 februari geven wij een voorjaarsconcert in Het Buurthuus / Vlechtwerk Mandehof 13 in Noordwolde. De zaal gaat open vanaf 14.00 uur en het concert begint om 14.30 uur. Komt allen want het beloofd weer een gezellige middag te worden !!

  Annulering :
  Zoals al eerder vermeld gaat het voorjaarsconcert op 1 maart NIET door, maar noteer alvast 22 maart in u agenda want dan gaan we met z’n allen naar Bakkeveen.

  Er zijn dit jaar natuurlijk meer concerten van ons, kijk op onze agenda voor meer informatie.

  Tot de volgende blog.

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  Geschreven op .

  Januari 2020 (update 12 januari)

  Van de voorzitter,
  Beste liefhebber van de Egerländer blaasmuziek,

  Annulering 1 maart : Als eerste mededeling wil ik jullie zeggen dat ons geplande voorjaarsconcert  in Oldeberkoop op zondag 1 maart wegens onvoorziene omstandigheden niet door gaat.!!! Als u nog mensen spreekt die deze dag ons concert zouden willen bezoeken, meld alstublieft dat dit niet door gaat. Er wordt naar een andere datum gezocht.

  Na alle feestdagen met familie, vrienden, en kennissen staan we weer voor een fonkelnieuw jaar. Voor Die Dorfplatz Musikanten is het afgelopen jaar een bijzonder jaar geweest, wij hebben bijvoorbeeld nieuwe kleding kunnen kopen, een 9 tal nieuwe muzikanten mogen verwelkomen en een aantal van ons hebben een nieuw instrument gekocht en nog veel meer zaken waar we trots op kunnen zijn. Er zijn voor het nieuwe jaar ook alweer een aantal plannen, ons 12.5 jarig jubileum, de komende voorjaarsconcerten etc etc, houd ons goed in de gaten dan mist u niets !!

  Vrienden van : De kapel gaf op 5 januari jl. een concert speciaal voor “De Vrienden van Die Dorfplatz Musikanten” Dit gratis concert in het MFA te Oldeberkoop werd goed bezocht. De koffie stond klaar en de gratis consumptie werd ook zeer gewaardeerd, na afloop hebben we nog gezellig soep met een broodje gegeten. Er werden ook een aantal nieuwe muziekstukken ten gehore gebracht. Als voorzitter heb ik mijn waardering uit gesproken aan deze speciale groep vrienden die onze kapel een warm hart toedraagt en een financieel steuntje in de rug geeft. Voor deze gelegenheid kon bij aanvang aangegeven worden welke polka’s,walsen, (met of zonder zang) men het liefst wilde horen. We kijken terug op een fantastisch vrienden concert.

  Concert Tytsjerk :
  Op zondagmiddag 26 januari zijn wij weer te horen in Yn e Mande in Tytjerk, dit is ons eerste concert van 2020 , iedereen is van harte welkom, maar let wel….vol = vol !!!

  Er komen dit jaar natuurlijk meer concerten van ons, kijk op onze agenda voor meer informatie.         

  Tot de volgende blog.
  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.


  Geschreven op .

  December 2019

  Van de voorzitter

  Beste muziekliefhebber,

  Hopend op een kerst met sneeuw.
  Dat is het wonder dezer eeuw.
  Laat een lichtje helder schijnen.
  Zodat verdriet en zorg verdwijnen.

  Deze tekst komt uit een gedicht dat wij hebben mogen ontvangen van lieve vrienden van onze kapel.

  Donkerbroek:
  Wederom waren wij erg benieuwd of we de zaal vol zouden krijgen bij ons concert in Het Witte Huis te Donkerbroek. Al ruim voor dat het concert begon stond er al een schare fans van onze muziek in de hal te wachten om naar binnen te mogen. (Het was namelijk nog maar 14.00 uur terwijl het concert om 15.00 uur begon). Tot onze verbazing waren de stoelen die klaar stonden al snel bezet en werden er stoelen overal weg gehaald totdat de zaal bomvol zat !!!! Onze gasten konden bijna niet wachten totdat het concert begon.

  Na twee uur polka’s , marsen en walsen ging het publiek voldaan huiswaarts.

  Ook onze kapelmeester Benny was heel tevreden hoe er gemusiceerd was, hieronder een klein stukje tekst dat Herr kapelmeister via de Whatsapp naar de muzikanten stuurde.

  "Ik ben een trotse kapelmeester, de wil en enthousiasme om samen muziek te maken is overweldigend…dank jullie wel. Groot applaus en volle zalen zijn zo mooi om mee te maken, dat doet je goed en geeft moed voor de toekomst."

  Concerten :
  Die Dorfplatz Musikanten zijn voor dit jaar nog niet klaar met de concerten, op vrijdagavond 13 december zijn wij te horen in De Wier in Ureterp, daar zullen wij ook een aantal kerstliederen ten gehore brengen. Op zaterdag 14 december zijn wij te zien en te horen op de kerstmarkt, ‘s middags in Vledder en ‘s avonds in Diever.(Deze dag is vrij toegankelijk). Zondagmiddag 15 december spelen wij in Tuindorado in Drachten (dit is ook vrij toegankelijk)

  Kijk op onze website bij agenda voor meer informatie.

  Wij wensen u en uw dierbaren hele fijne feestdagen en een gezegend en gezond nieuwjaar.

  Tot de volgende blog.

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.

  *************************************

  Geschreven op .

  November 2019

  Van de voorzitter,
  Beste muziekliefhebber, de klok is inmiddels verzet naar de wintertijd , de eerste nachtvorst heeft zich gemeld en er zijn al heel veel bomen die haar bladeren kwijt zijn.

  Binnen is het lekker warm en vermaken wij ons door een boek te lezen of tv te kijken of samen met vrienden en kennissen gezellig een borrel te drinken.

  De afgelopen maand
  Trots, dat kunnen we zijn, wij als DDM hebben de afgelopen maand drie concerten mogen geven voor de liefhebber van de Egerländer muziek. Ons eerste concert op 6 oktober was in Hemrik, (wat hebben wij er naar uitgekeken!!! ) het was best spannend, de eerste keer in ons nieuwe tenue, hoeveel publiek komt er, een aantal nieuwe muziekstukken en niet te vergeten de primeur van onze zangeres Veronique. Met hier en daar een klein foutje is het verder allemaal goed gegaan, een enthousiast publiek en een tevreden kapel. Wat willen we nog meer.

  Ons tweede concert op zondagmiddag 20 oktober in Tytsjerk was er één om in te lijsten, wie had dat verwacht, een volledig uitverkochte zaal !!!!   Wat was dit een geweldige middag, met enige aanpassingen in organisatie en presentatie (die dit concert voor het eerst werd gedaan door Alie Dimmendaal ) en een uitzinnig publiek is het een geweldige middag geworden. Wij kijken alweer uit naar het volgende concert in Tytsjerk (kijk voor de data in de agenda op deze site)

  Het derde concert op 27 oktober was in onze thuisbasis MFA te Oldeberkoop, de verwachtingen waren hooggespannen, hoeveel publiek kunnen wij weer verwachten, nou ik kan u vertellen dat wij versteld stonden dat er wederom veel publiek naar ons toe was gekomen, er werden al snel stoelen bijgezet en er werd  precies om 15.00 uur begonnen met de Andulka Marsch. Een hoogtepuntje was het nummer Auf der Vögelwiese met zang van Benny en Rudy wat gepaard ging met grote glazen bier!!! Tevens werden wij in de pauze getrakteerd op overheerlijke bitterballen. Tijdens deze 3 concerten hebben wij ruim 400 liefhebbers van onze muziek mogen begroeten.

  Concerten
  Op zondagmiddag 24 november nodig ik u weer uit om aanwezig te zijn op ons concert in Het Witte Huis in Donkerbroek. De voorbereidingen zijn in volle gang, wij hebben er zin in.

  14 december zijn wij te zien en horen op de kerstmarkten, ‘s middags in Vledder en ‘s avonds in Diever. (Deze dag is vrij toegankelijk)

  Kijk op de agenda van onze website voor meer informatie!!

  Als laatste
  Wij waren al enige tijd op zoek naar een getalenteerde trombone speler, gelukkig hebben wij deze gevonden in de persoon van Frederik van der Wal, welkom in onze kapel.

  Tot de volgende blog.

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen

  ********************************************************************************

  Geschreven op .

  Oktober 2019

  Van de voorzitter
  Beste muziekliefhebbers , De herfst heeft zijn intrede gedaan, de dagen worden korter, de bladeren vallen van de bomen en de kachel kan weer aan.

  Het is tijd om achter de computer te gaan zitten, de website van DDM te bezoeken en dan zien dat één en ander veranderd is…..

  Ons nieuwe logo en groepsfoto staan op de site !!!!
  Via de media (kranten en internet) hebben wij de allereerste foto van onze kapel in onze nieuwe trachtenkleding al aan u kunnen laten zien.  

  Bent u nieuwsgierig hoe onze kleding er in het echt uit ziet? Dan nodig ik u uit om deze maand op één van de concerten te komen kijken en luisteren. (zie de agenda)

  Voorbereidingen
  Voor de komende concerten is er veel geoefend om een nieuw programma in te studeren  met verschillende nieuwe muziekstukken, de zang komt tijdens deze concerten ook ruimschoots aan bod.

  Concerten
  Zoals u van ons gewend bent geven wij weer een aantal concerten voor de liefhebber van de Egerländer muziek. Ons concert is op zondagmiddag 20 oktober in Yn a Mande te Tytsjerk , daar zullen wij te zien zijn in onze nieuwe kleding en laten wij ons nieuwe programma horen.

  Kijk op de kalender van onze website voor meer concerten !!

  Als laatste

  Wij zijn nog steeds op zoek naar een getalenteerde en enthousiaste trombone speler !

  Neem snel contact met ons op.          

  Tot de volgende blog.

  Met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.

  *************************************************

  Geschreven op .

  September 2019

  Van de voorzitter.

  Beste muziekliefhebbers ,

  De vakantie is voor de meesten van ons weer voorbij, als ik zo de vakantie verhalen hoor van onze kapelleden hebben ze het allemaal prima naar hun zin gehad.

  Helemaal stil zitten in onze vakantie is ons niet gelukt, er zijn nog een viertal “zomer repetities” geweest voor degene die niet weg gingen met vakantie. Deze repetities zijn altijd erg zinvol, de nieuwe muziekstukken worden alvast doorgespeeld en om de embouchure (een goede lipspanning) op pijl te houden.

  Fotosessie :

  Op zaterdagmiddag 24 augustus was het dan eindelijk zo ver, iedereen van de DDM in het nieuwe tenue en met de hele kapel op de foto.

  Onder begeleiding van een professionele fotograaf werden er verschillende groepsfoto’s gemaakt in en rondom Oldeberkoop. Er zijn foto’s gemaakt bij oa. het kanon, in het Molenbos en bij villa Vredewoud.

  Nu maar afwachten hoe de foto’s geworden zijn !!!!  Hou onze website in de gaten want als we de foto’s hebben worden ze hier geplaatst.

  Tevens werd het nieuwe logo van Die Dorfplatz Musikanten onthuld. Hoe ons logo eruit ziet, kom ik in een volgend blog op terug.

  Barbecue :

  Om het nieuwe seizoen in te luiden hebben wij aansluitend aan de fotosessie een heerlijke BBQ gehad samen met onze partners, en hebben wij het glas geheven op een muzikaal jaar, en dat wij maar veel muziek in goede gezondheid mogen maken.

  Optredens :

  Zoals jullie van ons gewend zijn geven wij nog weer een aantal optredens voor onze fans en superfans. Ons eerste concert is al op 6 Oktober in De Bining te Hemrik, daar zullen wij voor het eerst te zien zijn in onze nieuwe tenue en met een groot aantal nieuwe muziekstukken.

  Kijk op de kalender van onze website voor meer optredens !!

  Als laatste:

  Zijn er nog getalenteerde en enthousiaste klarinet en trombone spelers ???

  Neem snel contact met ons op.          

  Tot de volgende blog,

  met muzikale groet;

  Gerwin Schalen.

  ***********************************

  Geschreven op .

  Augustus 2019

  Van de voorzitter vanaf de camping.

  Ik ben heerlijk met vakantie en met deze warmte te ontspannen om aan dit blog te werken, maar ik kan jullie wel verklappen dat we in september weer helemaal los gaan. Er zijn weer een aantal prachtige nummers bij gekomen waar tussen de mooie dagen door op diverse plaatsen al flink aan gerepeteerd wordt dus houdt het in de gaten.  Volgende keer weer meer. Die Dorfplatz Musikanten aan het repeteren 2019

   

   

   

   

   

  ***********************************

  Geschreven op .

  Juli 2019

  Van de voorzitter,

  Nog even en al onze nieuwe kleding is binnen, de eerste indrukken van hoe het er allemaal uit zal komen te zien is onder de leden erg positief, chapeau voor de kledingcommissie.

  Op zaterdag 24 augustus is het zover dat wij eindelijk een nieuwe foto kunnen gaan maken in onze nieuwe kleding, waar dit gaat gebeuren is nog een geheimpje….

  Aansluitend zal het nieuwe seizoen ingeluid worden met een overheerlijke BBQ.

  Open repetitie Oldeberkoop :

  Op vrijdagavond 28 juni hebben wij een open repetitie gehouden op het plein tegenover Het Hof van Oldeberkoop. Dit willen wij jaarlijks gaan doen ter afsluiting van ons muzikale seizoen en om kennis te maken met de inwoners van Oldeberkoop. Het was voor ons de eerste keer en we wisten ook niet wat wij er van konden verwachten.Dorfplatzmusikanten in Oldeberkoop In het begin van de open repetitie was het nog rustig in het dorp, maar doordat wij flink van ons lieten horen werd het als snel drukker. Wij hadden zelfs publiek uit Amerika, ze waren op bezoek bij familie en zaten gezellig met elkaar aan tafel voor een overheerlijk diner van Het Hof Van Oldeberkoop.

  Ik ben met deze mensen in gesprek gekomen en wat blijkt….ze vieren daar ook Oktoberfeesten en met het enthousiasme van beide kanten kan het misschien in de toekomst nog wel eens gebeuren dat wij met de DDM richting Amerika gaan !!!!

  Na tijd hebben wij als Dorfplatzers gezellig bij elkaar gezeten onder het genot van een hapje en een drankje.

  Die Dorfplatz Musikanten hebben op 16 Juli nog een optreden in Diever, en daarna gaan we genieten van een welverdiende vakantie.

  Terugkijkend op de eerste helft van dit jaar kunnen wij zeer tevreden zijn met hoe wij er als kapel nu voor staan.

  Optreden :

  16 Juli tijdens de fietsvierdaagse in Diever. (Optreden is buiten en vrij toegankelijk)

  Kijk voor meer optredens die wij dit jaar gaan geven in de agenda op onze site.

  Als laatste:

  Ik wil iedereen graag een hele fijne vakantie toewensen.              

  Tot de volgende blog,

  met muzikale groet;

  Gerwin Schalen.

  ****************************

  Geschreven op .

  Juni 2019

  Het is alweer Juni, wat gaat de tijd toch snel…..

  Het mooie weer is in aantocht en met de feestdagen zoals Hemelvaart en Pinksteren lijkt het net alsof het al zomervakantie is.

  Met nog een paar repetities voor de zomerstop, is het de muziekcommissie weer gelukt om een viertal nieuwe muziekstukken op de lessenaar te zetten !!!

  Polka mit Hertz - Liesel Polka - Julia Polka  en  Von Freund zu Freund

  Wij gaan hier weer flink mee aan het oefenen zodat wij deze stukken op een volgend concert aan ons publiek kunnen laten horen.

  Optreden Paasloo :

  Op woensdagavond 22 Mei hebben wij als Die Dorfplatz Musikanten een optreden mogen verzorgen bij Recreatie centrum De Eikenhof te Paasloo.

  Dit was in het teken van de jaarlijkse fietsweken die op De Eikenhof georganiseerd word.

  Wij zouden in eerste instantie buiten op het terras muziek gaan maken, maar aangezien het koude en grillige weer werd besloten om het optreden naar binnen te verplaatsen.

  Het was een bijzondere avond voor de eigenaar van De Eikenhof, wij als DDM waren de eersten die in de totaal vernieuwde zaal een optreden mochten verzorgen. Ook als Dorfplatzers was het een memorabele avond, want er zaten 50 mensen in de zaal die op 1 persoon na, ons nog nooit gehoord of gezien hadden !!!

  Optredens :

  28 juni geeft Die Dorfplatz Muzikanten een open repetitieavond op het plein tegenover het Hof van Oldeberkoop (Oosterwoldseweg 3 in Oldeberkoop).

  Onder het genot van een heerlijk kopje koffie/thee of een heerlijk koud drankje, kunt u genieten van de klanken van onze kapel. Wij spelen van 18.30 to 21.30. Bij slecht weer wordt er uitgeweken naar het MFA gebouw.

  16 Juli  tijdens de fietsvierdaagse in Diever.(beide optredens zijn buiten en vrij toegankelijk)

  Als laatste:

  Zijn er nog getalenteerde en enthousiaste klarinet en trombone spelers ???

  Neem snel contact met ons op.

                                                                                        

  Tot de volgende blog,

  met muzikale groet;

  Gerwin Schalen.

  ***********************************

  Geschreven op .

  Mei 2019

  NIEUWS !!!!!!

  Het is gelukt… de nieuwe kleding voor onze kapel is uitgekozen en besteld. Tevens zijn wij al in een vergevordert stadium met het ontwikkelen en vernieuwen van ons logo.Lederhosenwinkel

  Al nieuwsgierig geworden ???

  Hou onze website in de gaten, want er komt binnenkort een datum wanneer wij onze nieuwe kleding en logo voor het eerst gaan laten zien.

  Optreden Tytjerk :

  Op zondagmiddag 14 April jl. hebben wij een fantastisch concert mogen geven in Doarpshus Yn e Mande in Tytjerk. Wat heeft het publiek en wij als muzikanten genoten van dit optreden, er zaten 140 mensen aan publiek in de zaal en die werden verwent met de mooie klanken van Die Dorfplatz Musikanten. Dat dit voor herhaling vatbaar is was te merken aan het applaus en de reacties na het concert.

  Wij komen dan ook graag terug Yn e Mande en dat is op ZONDAG 20 OKTOBER 2019 !!

  Optredens :

  Nu de zomervakantie al met rasse schrede dichterbij komt, hebben wij nog een tweetal optredens waar wij te beluisteren zijn.

  22 Mei tijdens de fietsweken treden wij op bij Recreatiecentrum De Eikenhof in Paasloo.
  16 Juli  tijdens de fietsvierdaagse in Diever.(beide optredens zijn buiten en vrij toegankelijk)

  Als laatste:

  Wij zijn nog op zoek naar een getalenteerde en enthousiaste klarinet en trombone speler.

  Tot de volgende blog,
  met muzikale groet;

  Gerwin Schalen.

  ***********************************

  Geschreven op .

  Blog april 2019

  Van de voorzitter,

  Samenwerking : Na een periode van vele veranderingen en andere inzichten hebben wij met oprichter en oud-kapelmeester Harrie De Jong besloten om de samenwerking stop te zetten.

  Het is een periode geweest van 10 jaar waar Harrie samen met de kapel mooie tijden hebben beleeft, wij als leden van Die Dorfplatz Musikanten zijn hem dan ook dankbaar voor wat hij samen met ons bereikt heeft.

  Nieuwe leden : Sinds enige weken hebben wij een viertal nieuwe muzikanten binnen onze kapel mogen begroeten. Wij zijn erg blij met deze mensen, het zijn ervaren blazers en kunnen op zeer korte termijn al meedoen met de optredens.

  Zangeres : Ik kan u ook mededelen dat wij sinds begin April een zangeres binnen onze kapel hebben, haar naam is Veronique Meijer en samen met kapelmeester Benny Eissens zullen ze de zang voor hun rekening nemen. Wij als kapel zijn zeer verheugd met haar komst en wensen haar dan ook heel veel plezier binnen Die Dorfplatz Musikanten.

  Optredens : Om ons te kunnen beluisteren geven wij op zondagmiddag 14 April een concert in Yn e Mande, Noarderein 1 in Tytsjerk, aanvang 15.00 uur. Het belooft weer een bijzondere middag te worden, enkele nieuwe leden spelen daar voor het eerst mee, en het zal ook het eerste optreden worden van onze zangeres Veronique.

  Op zaterdagmiddag 20 April zijn wij aanwezig op het Festival Gekleurd Grijs in Diever, daar staan wij met een informatie stand over onze kapel en natuurlijk ook daar gaan wij weer muziek maken !!!! kijk voor de tijden op onze site bij agenda.

  Als laatste: Wij zijn bezig met het uitzoeken van nieuwe kleding  en logo voor de kapel, nieuwsgierig ??

  Houd onze website in de gaten !!!

  met muzikale groet,

  Gerwin Schalen.

  ***********************************

  Geschreven op .

  Blog 2

  Maart 2019

  Van de voorzitter:

  Welkom op de website van Die Dorfplatz Musikanten.

  Februari concerten:

  3 / 10 en 24 februari hebben wij weer onze jaarlijkse concerten gehad.

  Vele muziekliefhebbers ( bijna 500 ) zijn bij onze concerten aanwezig geweest en hebben net als wij erg genoten van de muziek. De reacties waren lovend en dat doet ons natuurlijk erg goed.

  Op zaterdagmiddag 9 februari hebben wij ook nog een concert gegeven voor de Zonnebloem.

  Het was een drukke maand voor onze kapel.

  Vrienden van Die Dorfplatz Musikanten :

  Tijdens de reis naar Italië  die wij vorig jaar september met de kapel gemaakt hebben, is besloten om een vriendengroep van onze kapel op te richten.

  De vrienden die zich bij ons aanmelden doen een donatie van 25 Euro per jaar ,( dat is iets meer dan 2 Euro in de maand ), door deze financiële bijdrage zijn wij in staat om te kunnen blijven bestaan en  wat extra’s voor onze vrienden te organiseren.

  Wat het extraatje voor komend seizoen is houden we nog even geheim !!!!

  Wilt u lid worden van deze vriendengroep, kijk dan op deze website onder het tabblad Vrienden worden, vul daar u gegevens in en klik op versturen, daarna nemen wij wel weer contact met u op.

  Het aantal vrienden is nu 45, ik zeg OP NAAR DE 100 !!!

  Alvast bedankt voor u bijdrage.

  Concerten:

  Er staan alweer een aantal concerten in onze agenda, de eerste zal zijn op zaterdagmorgen 16 Maart in Hoogeveen tijdens De Ronde van Drenthe. (Dit optreden is vrij toegankelijk.)

  Op zondagmiddag 14 april zijn we te bewonderen en te beluisteren in Tytsjerk.

  Kijk voor meer info op agenda.

  Als laatste:

  Wij zijn druk bezig met het uitzoeken van nieuwe kleding voor de kapel, nieuwsgierig ??

  Houd onze website in de gaten !!!

  Tot de volgende blog,

  met muzikale groet;

  Gerwin Schalen.

  ***********************************

  Geschreven op .

  Blog 1

   Van de voorzitter:

   Welkom op de nieuwe website van Die Dorfplatz Musikanten. Na een jaar van vele verandering is nu de tijd gekomen dat de website aangepast en vernieuwd wordt, en een maandelijkse blog van de voorzitter is hiervan een voorbeeld.

  Kapelmeester:

  Sinds de oprichting in 2008 van Die Dorfplatz Musikanten is Harrie de Jong als oprichter en kapelmeester verbonden met onze kapel. Na een periode van ruim 10 jaar van muzikaal plezier was het de tijd om zijn functie als kapelmeester door te geven. Wel blijft Harrie als zanger en entertainer bij de kapel.

  Na een kleine zoektocht hebben we Benny Eissens bereid gevonden om onze nieuwe kapelmeester te worden. (Hij stelt zich op de website aan u voor).

  Over ons:

  Nieuw op deze site is dat onze kapelleden zich aan u voorstellen, kijk nog niet meteen, maar lees eerst deze blog om niets te missen!

  Concerten:

  3 / 10 en 24 februari  2019 is het weer tijd voor onze reeks concerten (waar en hoelaat ziet u bij "agenda". Vele uren van voorbereidingen gaan hieraan vooraf om er een sfeervol en muzikaal concert van te maken, er wordt dan ook wekelijks gerepeteerd. Door de fantastische inzet van al onze muzikanten hebben wij het volste vertrouwen erin, en hopen u te mogen begroeten. TOT DAN

  Als laatste:

  Tot de volgende blog,

  met muzikale groet;

  Gerwin Schalen.

  ***********************************

  Lees meer: Blog 1

  Onze sponsoren

  Excellent uw specialist voor zonwering en zonneschermen.

  Uw specialist voor zonwering en zonneschermen

  Bouma Tuinonderhoudsbedrijf Gorredijk

  A. Bouma Tuinonderhoudsbedrijf

  Nijewei 60 Gorredijk
  Tel: 0513 542206
  Mbl: 0682 522551