Skip to main content
 • Mei 2021

  Na alle drukte en verassingen rond mijn verjaardag vraagt onze voorzitter mij een BLOG te schrijven voor de maand mei. Mijn doopceel is door de media al doorgelicht, dus daar behoef ik weinig over te vertellen.

  Wij hebben nu ruim een jaar met Corona moeten leven en dat heeft ons niet veel goeds gebracht en lijkt ook niet spoedig te verbeteren. Geen repetities, concerten, elkaar weinig ontmoeten en geen inkomsten.

  Toch heb ik het idee, dat ik door Corona weer wat anders tegen muziek aankijk. Ik heb 3 maanden met 1 voortand moeten spelen. Maar hij zit er weer in. Druk op de tanden kon mijn bovenlip slecht verdragen; dus proberen de lip zover mogelijk van de tand te houden, waardoor deze sterker is geworden.

  Cruyf: elk nadeel heb zijn voordeel. Ook moet ik in de woning met demper spelen. Dat vergt ook nogal wat aanpassing en inspanning. Dus veel en regelmatig studeren, waarbij het inblazen veel tijd vergt: lange noten en laag spelen om een goede lipspanning te krijgen.

  Luisteren naar muziek heeft door Covid 19 ook veel aandacht gekregen. Stingray Classica : op KPN kan. 115 is mijn favorite zender voor muziek, maar zondagsmorgens 10 uur op omroep Oost  is Gipfelstammtisch  aan de beurt met zo nu  en dan hele mooie uitzendingen. Die oostenrijkse muzikanten kunnen zo enorm enthousiast muziek “verkopen”, Dat zei vroeger in Almelo harmoniedirigent Albert Sommer al. Muziek moet je verkopen; hij had gelijk; hij bespeelde ook zijn publiek bij concerten.

  Mijn favorite grote dirigenten zijn: Claudio Abbado, Sir Simon Rattle, Jannson, Bernstein, maar ook onze Ned. dirigenten kunnen meedoen, zoals Haitink en Jaap van Sweeden. Als je luistert en kijkt let dan eens op hun mimiek en hun contacten met hun musici. Grote, 45 min. durende symphonieën worden geheel uit het hoofd gedirigeerd zonder partituur. Dat is toch geweldig. Ook solisten spelen soms grote stukken zonder bladmuziek.

  Om klassieke muziek te beluisteren moet je je er wel voor open stellen. Als je bij voorbaat denkt: Dat is niks voor mij, dan lukt het niet. Mijn mening is: door luisteren naar klassiek of licht klassiek ga je muziek beter begrijpen en je ontwikkeld je gehoor en je ziet ook welke inspanning musici moeten leveren om zoiets te kunnen bereiken.

  Als wij met onze mooie kapel De Grubenpferde spelen,dan moeten onze luisteraars eigenlijk aan ons spel kunnen horen in welke ellendige omstandigheden die arme dieren verkeren, dan is het kunst.

  Spelen we Rosamunde moet het publiek op de stoel zitten te wippen en dat moeten wij uitstralen.   Zouden we er nog iets aan kunnen doen? Ja ,… veeel studeren en veel plezier maken met onze mooie groep. Hopelijk tot gauw en BLIJF GEZOND ALLEMAAL.

  Tjeerd Oenema