Skip to main content
 • December 2021

  Muziek maken is een levensstijl
  Muziek als levensstijl, of is dit te hoog gegrepen? Het is bekend dat muziek stress kan terugdringen of iemand kan ontroeren. Wie wordt er niet vrolijk van een vlot gespeeld Moravisch werk of ietwat weemoedig van een Böhmische melodie?

  Muziek heeft, en had, een grote invloed op mijn leven. Mijn vader speelde klarinet en was gek op blaaskapelmuziek. Mijn echtgenote Joke ontmoette ik bij een muziekvereniging. Bij Die Dorfplatzmusikanten speel ik bugel.

  Het spelen bij een vereniging als de onze is extra plezierig, omdat je samen letterlijk “de muziek” maakt. Aan de ene kant vraagt het inspanning; je bent volledig gefocust op de te spelen muziek en de aanwijzingen  van de dirigent. En natuurlijk op de verrichtingen van je medemuzikanten. Dat alles vergt concentratie om te voorkomen dat de tonen niet lekker gaan klinken. Oftewel: je speelt samen voor een zo fraai mogelijk resultaat; het heet niet voor niets “samenspel”!

  Het leuke van onze vereniging is dat het een ontzettend gezellige groep is, waarin iedere nieuweling zich meteen thuis en gewaardeerd voelt. Jonge muzikanten en zelfs mensen op leeftijd (tussen ons jongste en oudste lid zit maar liefst 62 jaar leeftijdsverschil!) maken samen muziek.  Het lijkt mij nogal uniek: een hobbyvereniging met leden die zulke uiteenlopende leeftijdsverschillen telt.

  Het is niet voor niets dat ik voor een optreden altijd opmerk dat wij weer mensen gaan vermaken in plaats van dat we een concert gaan geven. Het publiek geniet altijd enorm van onze muziek; het is een wisselwerking van plezier voor hen evenals  voor ons als muzikanten.  Niet zelden wordt aan het eind van een optreden door het publiek opgemerkt: “Waarom stoppen jullie nu al?”. Prachtig, toch?

  Corona
  Het Coronavirus gooide de afgelopen tijd veel roet in het eten. Maanden achtereen kon er niet gerepeteerd worden en afgezegde optredens waren het gevolg. De decembermaand met Sinterklaas en Kerst is altijd weer een gezellige periode. Jammer dat we momenteel daarnaast geen concerten kunnen geven. Indachtig het gezegde “Na regen komt zonneschijn” ben ik van mening dat wij optimistisch moeten blijven: positief het nieuwe jaar in!

  Rest mij iedereen een zo gezellig mogelijke decembermaand toe te wensen. Verder alvast de beste wensen voor 2022 met veel gezondheid en natuurlijk muziek van Die Dorfplatzmusikanten!

  Een muzikale groet, Jaap Toering