Skip to main content
 • Januari 2023

  Beste lezers, fans en vrienden van de kapel,

  Die Dorfplatz Musikanten wensen iedereen een gezond en muzikaal 2023!

  Voor mij is het schrijven van een blog nieuw; ergens in september ben ik lid geworden van de kapel en sindsdien heb ik alle repetities en optredens meegespeeld. Van de muziek die gespeeld wordt, in de Böhmische stijl, word ik elke keer weer vrolijk.

  Na een paar optredens viel het mij op dat er een nummer is dat vrijwel altijd gespeeld wordt voor het publiek en dat ook altijd met heel veel enthousiasme in de zaal wordt ontvangen. Dat nummer heet ‘Böhmischer Traum’ en dat is voor mij de aanleiding om wat feitjes over dit nummer met jullie te delen.

  De polka ‘Böhmischer Traum’ is geschreven door Norbert Gälle, een hobbymuzikant die in 1989 samen met zijn broer de blaaskapel ‘Scherzachtaler Blasmusik’ oprichtte. Deze kapel is actief in Zuid Duitsland. Böhmischer Traum was het derde nummer dat Gälle schreef, hij deed dat in 1999.

  Sindsdien is de polka opgenomen in het repertoire van heel veel blaaskapellen in minstens 13 verschillende landen. Het nummer wordt zelfs in discotheken en tijdens carnaval gespeeld. Het is een instrumentale polka, maar er zijn ook twee verschillende liedteksten voor geschreven. Bij die Dorfplatz Musikanten is het een instrumentaal nummer.

  ‘Böhmischer Traum’ is een polka die dusdanig geliefd wordt, dat het zelfs regelmatig wordt aangeduid als het volkslied van de blaasmuziek.

  Nieuwsgierig geworden naar dit nummer? Bekijk snel onze agenda en bezoek een concert van ons, om te genieten van de klanken van de ‘Böhmischer Traum’.

  Karin Teitsma
  Trombone