Skip to main content
 • November 2023

  Jubileum!

  Dit jaar bestaan Die Dorfplatzmusikanten 15 jaar! Een handvol muzikanten is sinds de oprichting al lid. Een mooie aanleiding om twee muzikanten van het eerste uur aan het woord te laten.

  Sipke en Jaap, beiden enthousiast flügelhornspeler, zijn in het oprichtingsjaar bij de kapel gekomen. Sipke hoorde via een kennis dat er een nieuwe kapel werd opgericht en Jaap zat bij de Klaeterjaegers in Elsloo die in 2007 ter ziele gingen. Hij hoorde via via dat er een nieuwe kapel in oprichting was zodat hij meteen weer muziek kon maken bij de nieuwe Dorfplatzmusikanten.

  In het begin heeft Sipke veel reclame voor de club gemaakt om wat naamsbekendheid te krijgen en Jaap voegt toe dat daarna de officiële oprichting ook snel geregeld was. Hij herinnert zich nog dat er bij een optreden in Donkerbroek kledingmaten zijn genomen en vlak daarna kregen alle heren een broek. Toen de eerste kapelkleding er was, zijn er ook al snel foto’s gemaakt en dat zou in eerste instantie buiten gebeuren, maar de regen kwam in bakken naar beneden. Daarom is er toen een binnenfoto gemaakt met een bijzondere achtergrond.

  De heren blikken terug op de muzikale ontwikkeling van de kapel. Jaap vindt wel dat we beter zijn geworden in de loop der jaren. Sipke ziet dat we een grotere kapel met meer muzikanten zijn inmiddels, dat maakt verschil. Ook het feit dat we een andere kapelmeester hebben brengt verandering, dan komt er een andere manier van spelen.Jaap en Sipke 2018
  En als je terugblikt, dan kun je ook een voorzichtige blik op de toekomst werpen. Jaap merkte dat hij minder makkelijk kon spelen en daarom heeft hij zich ook bij andere kapellen aangemeld. Hij speelt nu bij 3 kapellen om zijn muzikale niveau op peil te houden en hij merkt dat door het vele blazen zijn klank wel beter op niveau blijft. Sipke heeft wel wat zorgen over de toekomst want we zijn met z’n allen toch best wel op een bepaalde leeftijd. De vraag is of er jongere aanwas bijkomt, want dat is wel belangrijk voor het vervolg van de kapel. Jaap vult aan dat ook ons publiek grotendeels een bepaalde leeftijd heeft.

  Eén van de hoogtepunten in die 15 jaar is toch wel dat we naar Kessenich in België gingen, dat was prachtig vertelt Jaap. Voor Sipke was de reis naar en het optreden in Italië echt een belevenis. Dat was nieuw voor ons. Er zaten wel 1000 mensen in het publiek uit allerlei landen. Mensen stonden op de tafels en waren enthousiast, dat was echt geweldig. Jaap vult nog aan dat hij het fijn vindt dat we veel concerten geven. Vroeger bij bijvoorbeeld de harmonie had je 2-3 concerten per jaar waar je dan lang naar toe werkte. Nu hebben we met de kapel veel vaker een concert en dat geeft energie.

  Al met al twee enthousiaste leden aan het woord die de afgelopen 15 jaar kort voor ons samengevat hebben. Op naar het jubileumconcert op zondag 21 januari in het MFA in Oldeberkoop. Graag tot ziens! Jong publiek ook van harte welkom 😉.

  Femke Blazer