Skip to main content
 • Ontstaan van Die dorfplatz musikanten

  Zoals Tjeerd Oenema het mij vertelde.

  Na het stoppen van de “Klaeterjaegers” in Elsloo belde Harrie de Jong mij om te proberen een nieuwe kapel van de grond te krijgen en hij wilde graag mijn medewerking daartoe.

  Links en rechts polsen en telefoneren leverde een tiental muzikanten op, ook Harm Jan de Vries leverde hierin zijn aandeel. De repetities zijn toen direct begonnen bij Harrie. Deze stelde als sponsor, zijn zaal beschikbaar en was natuurlijk ook de dirigent. Ook stelde hij apparatuur en kleding beschikbaar.

  Op de eerste officiële vergadering werd ook een bestuur samengesteld.

  Voorzitter werd ondergetekende, penningmeester Wijlen Romke de Jong, een zeer gewaardeerd en bekwaam bestuurder en tevens een goede bassist. Lily Hoekstra werd secretaresse.

  Die Dorfplatz Musikanten in de beginjaren

  Ik heb er direct op aangedrongen dat de vereniging legaal zou worden, dus met statuten en reglementen, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en lid van de KNFM. Romke vond in Bolsward een goedwillende notaris en met deze hulp kwam alles in orde.

  Ik had als voorzitter direct al gezegd, dat zodra alle formaliteiten geregeld waren en de vereniging draaide, ik zou aftreden, wegens leeftijd.

  Dat is ook gebeurd maar ik speel nog steeds graag bij Die Dorfplatzers, eerst op de bugel daarna als noodhulp op de esbas en nu op de bariton, ook heb ik nog gezongen. Altijd enorm genoten van de reacties van ons publiek in die 10/11 jaar dat onze vereniging nu bestaat. Wie weet hoelang nog!!!

  Tot zover Tjeerd Oenema

  Het afgelopen jaar is er toch nog wel het een en ander verandert. Harrie heeft twee jaar geleden aangegeven te willen stoppen als dirigent en dat is er zoals u elders op onze site al heeft kunnen lezen ook echt van gekomen.
  Verder heeft Brinkzicht (onze voormalige thuisbasis) een gigantische metamorfose ondergaan waardoor onze oefenplek niet meer gebruikt kon worden en we tegenwoordig oefenen in het MFA-gebouw in Oldeberkoop. Een uitstekende locatie waar we heel blij mee zijn en ook de mogelijkheid hebben om concerten te geven.

  En vervolgens is er dit jaar, zoals u in het blog van 19 april 2019 van onze voorzitter kunt lezen, door Harrie en het bestuur van deze kapel besloten om de samenwerking te beëindigen. De kapel is nu dus los van Vledder en alle contacten gaan nu via het huidige bestuur, hetzij via e-mail, het contact/boekingsformulier of heel ouderwets per telefoon.

  Begin 2019 heeft de kapel zich helemaal in het nieuw gestoken, Prachte lederhosen met een overhemd en rood gekleurd vest voor de heren en voor de dames in een mooie bijpassende robijnrode trachtenjurk. Op de homepagina kunt u zien hoe fantastisch het er nu uitziet.

  Het jaar 2020 dat er aanvankelijk veelbelovend uitzag met een goedgevulde agende, een complete bezetting, een zich vernieuwend repetoir en een dirigent en kapel die er helemaal klaar voor waren werd drastisch verstoord door het coronavirus. Alles plat, geen repetities, geen contact, even helemaal niets.
  Op dit moment juni 2020 is er nog steeds hoop dat alles snel weer los kan maar er is totaal nog geen duidelijkheid over het hoe en waar.
  2022, Gelukkig, het mag weer. Er wordt weer volop gerepeteerd, er zijn flink wat nieuwe stukken, de bassen zijn versterkt met een Eb-bas- en een Bb-basspeler en het klinkt al heel mooi. In oktober starten we weer met een aantal optredens, zie hiervoor de agenda.

  Pieter Verbaan (webbeheerder)